Милованов розповів, як можна відновити експорт зерна через Одесу

Зараз місто заблоковане. Розблокувати його політично і фізично можливо

Розблокувати експорт морем з Одеси політично і фізично можливо. Про це розповів радник керівника Офісу президента Тимофій Милованов  на брифінгу у медіацентрі "Україна".

"Найважливіший експортний канал - це море. Морем у нас перевозилося приблизно 70% (ред. експорту). Зараз Одеса заблокована, розблокувати її політично і фізично можливо. Аргумент має бути політичним, що це продовольча безпека. І тоді, наприклад, під егідою ООН можна буде заводити і виводити конвої кораблів, які будуть вивантажувати, як мінімум, зерно", - наголосив Милованов.

За його словами, якщо буде можливий експорт зерна морем, то тоді буде достатньо ресурсів, щоб все інше вивозити залізницею через західний кордон.

"Це треба доводити до кінця і досягати розблокування Одеси. Якщо цього не відбудеться, тоді треба нарощувати спроможність через залізницю експортувати. Це теж відбувається, але там швидко не замістиш все", - підкреслив він.

Відзначимо, за даними Всесвітньої продовольчої програми ООН, майже 4,5 мільйони тонн зерна заблоковані у портах України через закриті морські шляхи на тлі повномасштабного російського військового вторгнення.

Український союз промисловців і підприємців пропонує звернутися до міжнародних організацій, таких країн як Туреччина, із пропозицією спільно організувати коридор для вивезення заблокованого в портах зерна.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися