"Революція" маршруток: в Одесі на дороги вийдуть нові автобуси

Одеситам знову обіцяють запустити великі комфортні автобуси замість звичайних маршруток. "Коментарі" дізналися, коли це відбудеться і чи зміниться з-за цього вартість проїзду

Старі одеські маршрутки обіцяють замінити новими місткими автобусами з кондиціонерами і Wi-Fi. Причому чекати таких змін у сфері громадського транспорту одеситам залишилося не довго, запевняють чиновники. Портал "Коментарі" з'ясував, коли городяни почнуть їздити з комфортом.

Поява в Одесі великих комфортних автобусів замість нинішніх жовтих маршруток, які в основному представлені марками "Еталон" та "Богдан", анонсував заступник мера Павло Вугельман. За його словами, нові комфортні автобуси повинні вивести на дороги перевізники, які вже працюють на маршрутах.

"Хочемо прописати в правилах перевезення відповідний момент, щоб на маршрутах, крім звичайних "жовтих", були більш місткі автобуси з кондиціонерами, опаленням взимку, Wi-Fi і так далі. Ці маршрутки будуть їздити по виділених смугах для громадського транспорту, які ми зараз впроваджуємо", - заявив Вугельман.

picture

Автор фото: сайт "Навіщо"

Віце-мер каже, що нові великі автобуси обходяться перевізникам значно дорожче, ніж нинішні маршрутні таксі. Тому не виключено, що вартість поїздки "з комфортом" буде вище.

Зазначимо, зараз вартість проїзду в одеських маршрутках становить 7 гривень незалежно від відстані.

Перший пішов

Першим такі "машини" випустить на маршрут ПАТ "Севертранс". Перевізник вже закупив понад 30 автобусів марки MAN моделі A22 Lions City. Десять з них вийдуть на маршрути №№232, 242 і 250.

Директор міського департаменту транспорту, зв'язку та організації дорожнього руху Олександр Ілько розповів порталу "Коментарі", що перевізники набувають більш комфортний транспорт для поліпшення сервісу. І це незважаючи на те, що ціна палива і не падає.

"Компанія "Севертранс" в рамках договору з департаментом оновила міський громадський транспорт. Перевізник, який в основному обслуговує Суворовський район, поставив нові автобуси на міські маршрути з високим потоком пасажирів", - пояснив Ілько.

У "Севертрансе" нас запевнили, що автобуси вийдуть на лінію в кінці цього тижня або на наступному.

Такий транспорт призначений для комфортного перевезення 85 пасажирів. Всі автобуси обладнані системою клімат-контролю: влітку в них буде прохолодно, а взимку - тепло.

Також автобуси обладнані пандусних системою для людей з обмеженими фізичними можливостями та майданчиком для дитячих колясок. В добавок до цього, у них є автоматична система нахилу рівня підлоги при посадці і висадці пасажирів.

Автор фото: yuzhny.info

Ціна питання і зал битком

Незважаючи на заяву Вугельмана про можливий перегляд вартості проїзду в нових автобусах, поки що за проїзд ми будемо платити по-старому незалежно від того, в маршрутку якого типу сіли. Як розповів нам заступник Ілько, начальник управління розвитку транспортної інфраструктури Сергій Щербань, поки тариф змінюватися не буде: вартість проїзду в нових автобусах залишиться такою ж, як і у звичайних маршрутках.

Виконавчий директор Одеської асоціації транспортників Анатолій Вітковський "революцію" маршруток тільки вітає. На його думку, перевозити мільйонне населення маленькими автобусами "не пристойно".

"Багато років проводилися перевезення малими автобусами, газелями, всякими переобладнаними мерседесами і так далі. Це від "безгрошів'я". Від того, що держава не звертало увагу, не давало кредитів, не розвивався абсолютно електротранспорт. Тому такі зміни треба вітати. Це виток поліпшення організації пасажирських перевезень в мільйоном місті", - поділився з нами Вітковський.

Наш співрозмовник вважає, що необхідно не тільки оновлювати автопарк, але і паралельно міняти маршрутну мережу і створювати магістральні маршрути. Тоді маленькі автобуси будуть займатися підвезенням до них.

А от проблему переповнених салонів навіть великі автобуси вирішити не зможуть, вважає Вітковський. Мовляв, за останні роки маршрутна мережа та кількість водіїв не збільшилися, так і різкого зниження потоку людей на зупинках не буде.

Як раніше писав портал "Коментарі", жителі Суворовського району Одеси голосували за маршрут, на який вийдуть нові автобуси.

Джерело: https://odessa.comments.ua


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися