“Це є провокація та зрада?”: чому переселенці в Одесі вже третій місяць живуть без світла

Мешканці будинку на Успенській, 4, з 11 квітня живуть без світла

Будинок на Успенській, 4, ще з 2016 року заселений переселенцями з Донбасу. Втім за цей час людям неодноразово вимикали світло та їх намагались переселити. Давно такого не було й ось знову, 50 сімей, які знайшли прихисток в Одесі залишились без електроенергії.

Редакція “Коментарі” вирішила розібратись у ситуації та з’ясувати, чому люди живуть в таких умовах. 

Шукали затишок та дім, а знайшли…

Переселенці згадують як у 2016 році знайшли занедбану та покинуту будівлю й “вибили” дозвіл там жити. За цей час вони зробили ремонт та намагались почати життя спочатку. Втім, будівля в центрі міста не стала для людей місцем спокою. У 2021 році їм не дозволили самостійно платити за комунальні послуги та вимкнули світло. Тоді люди вийшли під будівлю Одеської ОДА із закликами до обласної влади вирішити ситуацію. 

picture

Згодом частині переселенців запропонували переїхати в центр для безхатченків на Червоній вулиці, 11, в Лузанівці. Для цього там обіцяли відремонтувати 23 кімнати. Втім, люди відмовились від пропозиції, бо вважали, що це хитрощі, аби просто забрати в них будівлю в історичному центрі, а кімнати в Лузанівці є сумнівною альтернативою вже обжитим квартирам на Успенській.

Ми не підемо на Червону, бо це хитрість, хитрощі з розряду "розділяй і володарюй". Якщо 23 сім'ї погодяться, то тут залишаться 14 сімей, яким простіше закрити рота і викинути звідси, — прокоментувала ще у 2021 році одному із ЗМІ мешканка Успенської, 4, Юлія П'яточенко. 

Без світла вже 85 днів

Мешканці будинку повідомили редакції “Коментарі”, що з 11 квітня вже цього року знову живуть без світла. Люди елементарно не в змозі зберігати продукти та готувати їсти.   

У цей нелегкий час війни, коли наші чоловіки, мешканці нашого будинку на другий день пішли добровольцями до лав ЗСУ, ми плетемо маскувальні сітки, робимо окопні свічки, здаємо кров, нам відключили світло. Ми не маємо змоги повноцінно приготувати їжу, зберігати харчі, користуватися гігієнічними процедурами. Може тим самим керівництво обленерго ДТЕК, хоче розхитати нас та спровокувати на акти громадської непокори? То це є провокація та зрада, — прокоментував представник мешканців будинку на Успенській Мякоткин Ігор.  

Чому людям вимкнули електропостачання

“Коментарі” звернулись до ДТЕК Одеські електромережі, аби з’ясувати в чому причина відключення. Як виявилось, ще у 2021 році на вимогу балансоутримувача будівлі комунального підприємства "Облтрансбуд" були розірвані договори постачання (розподілу) електроенергії за цією адресою. Згодом балансоутримувач звернувся із заявою до ДТЕК щодо тимчасового відновлення електропостачання. Однак нових договорів укладено не було. Весь цей час будинок був самовільно підключений до світла з порушенням законодавства. 

Станом на 29 червня 2023 року у будинку на вулиці Успенській, 4, відсутні договори на постачання та розподіл електроенергії. В таких умовах законодавство забороняє постачати електроенергію. Тому будинок наразі відключений, — відповіли в ДТЕК. 

Тим часом у травні цього року облрада знову згадала, про свої наміри перевести будівлю на баланс Одеській комунальній установі "Обласний центр соціально-психологічної допомоги". Втім, почався вже липень, а договір з ДТЕК ніхто так і не уклав. 

Тим самим люди стали заручниками ситуації коли влада не може вирішити “паперові питання”, а страждають при цьому жителі будинку. Наразі переселенці звертаються до нардепів з проханням втрутитись у ситуацію та дати їм змогу жити по-людськи. Редакція і надалі слідкуватиме за ситуацією.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Маша

28 липня 2023, 19:22

[url]https://ua.wikipedia.org[/url]

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися