Весняна аллергія: що робити і куди звертатися

Симптоми алергії можуть нагадувати ГРВІ

Лікарі попереджають, що в період цвітіння дерев, чагарників та трав у аллергіків може загостритися алергічна реакція на пилок рослин.

Медики пояснюють, що всупереч поширеній думці, тополиний пух не є активним алергеном, проте сорбує та розносить алергенний пилок інших рослин. Крім того, тополиний пух викликає механічне подразнення дихальних шляхів та слизової оболонки очей.

Симптоми алергії можуть нагадувати ГРВІ:

- закладеність та рясні виділення з носа

- чхання

- першіння у горлі

- сухий задушливий кашель.

Також можуть виникати відчуття різі в очах, сльозотеча, світлобоязнь. В особливо тяжких випадках можуть спостерігатися напади ядухи, як при бронхіальній астмі.

З появою симптомів алергії не слід займатися самолікуванням, а за направленням сімейного лікаря необхідно звернутися до алерголога. Для виявлення специфічного алергену, на який пацієнт реагує, проводиться алергодіагностика, а потім призначається відповідна імунотерапія.

У період загострення алергії на пилок можна лише полегшити клінічні прояви та призначити симптоматичну терапію, а основне лікування проводиться восени-взимку після алергодіагностики.

В Одесі при міській лікарні №5 працює алергологічний центр із сучасною діагностичною базою. Про це повідомили на сайті мерії міста.

Амбулаторний прийом алерголога проводиться у поліклінічному корпусі лікарні: вул. Троїцька, 38, кабінет №75, з 10:00 до 14:00 у робочі дні.

Також у міськлікарні №5 працює відділення терапії з алергологічними ліжками, де пацієнтам надається стаціонарна допомога, надаються лікування та триразове харчування.

Медична допомога тимчасово переміщеним особам надається навіть за відсутності направлення сімейного лікаря.

Рекомендації щодо профілактики сезонної алергії:

1. Потрібно максимально уникати контакту з алергеном. Бажано, щоб вікна у приміщенні або машині були зачинені, краще користуватися кондиціонером. На відкритому вікні обов'язково має бути москітна сітка, яку потрібно зволожити. Слід носити сонцезахисні окуляри, щоб захистити очі від попадання пилку.

2. Необхідно ретельно дотримуватися заходів гігієни, частіше провітрювати приміщення та проводити вологе прибирання.

3. Виходити на прогулянку бажано в другій половині дня, ближче до вечора, оскільки вранці вища концентрація пилку в повітрі.

4. Після повернення додому з вулиці потрібно обов'язково переодягтися, вмитися, промити порожнину носа. Не рідше двох разів на день необхідно приймати душ або ванну і частіше вмиватися.

5. Під час загострення алергії слід дотримуватися дієти, не вживати шоколад, яйця, морепродукти та інші потенційно алергенні продукти. При алергії на пилок злаків краще відмовитися від геркулеса, хлібного квасу, кави, какао, копченої ковбаси та борошняних виробів.

6. Людям, які вже спостерігаються у алерголога, необхідно приймати препарати, які їм призначив лікар.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися