Одеський припортовий завод зупиняє роботу: в чому справа

Адміністрація підприємства запевняє, що зараз завод в гіршому технічному стані

Економіка Одеської області може зазнати значних збитків. Все тому, що свою роботу зупиняє Одеський припортовий завод. Як повідомляють "Коментарі Одеса", попередньо таке рішення є тимчасовим і викликано фінансовою ситуацією на підприємстві.

Інформацію про підготовку зупинки заводу опублікував перший заступник директора Микола Щуріков. Спочатку він підкреслив, що кожна із нових центральних влад намагалася "видавити з заводу все, що можливо". Саме нібито тому зараз, починаючи із 2004 року, "ОПЗ" має найгірший технічний стан.

Одесский припортовый завод, остановка, работа

Головна причина зупинки підприємства — наявність заборгованості за розподіл природного газу. Рішення про припинення роботи було прийнято Правлінням заводу 18 вересня на основі листа-рекомендації від "Одесагаз".

"Ця ситуація не нова і раніше, керівництво заводу хоча б намагалося знайти рішення і провести переговори як з Одесагазом, так і з давальцем,  пише Микола Щуріков.  Тим більше, що АГТ ("Агро Газ Трейдинг"  один із найбільших постачальників карбаміду "ОПЗ",  ред.), своїми листами від 6.09; 8.09 і 16.09 запропонувало вступити в переговори і прийняти рішення по виходу з даної ситуації, на що з боку керівництва заводу не було зроблено дій і врегульована проблема з зупинкою".

Також, за словами Щурікова, на ситуацію вплинули і нібито умисні системні маніпуляції щодо конкурсів з відбору давальця.

"За результатами останнього явно підтасовані, непрозорого конкурсу була відібрана Сінгапурська компанія "Дачекс" зі стовідсотковими російськими засновниками і капіталом",  писав перший заступник директора на Facebook.

Микола Щуріков вважає, що за правильного проведення конкурсу переговори про закупівлю природного газу можна було провести вже до кінця року. Втім, наразі доводиться говорити лише про зупинку підприємства.

Виходом із ситуації чиновник вважає відразу три головні пункти.

"Так, вихід є. Вигнати весь набрід із управління заводу, який прийшов на завод за останні два роки. Почати капремонт на агрегатах, від яких залежить виробничий процес [...]. Перестати інтригувати навколо давальця і або залишити АГТ, який справами довів, що може забезпечити роботу заводу, або вибрати давальця з числа компаній-видобувачів або операторів, що працюють з великими обсягами газу і мають довгострокові договори на його постачання", — підкреслив Щуріков.

Також він висловив надію на те, що в листопаді можливо знизиться ціна на газ, тому заводу слід бути готовим до запуску. Більш точні прогнози щодо роботи одеського підприємства давати ще рано.

Нагадаємо, раніше "Коментарі Одеса" повідомляли, скільки заборгували своїм штатним співробітникам підприємства Одеської області за перше півріччя 2021 року. Подробиці — в нашому матеріалі.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися