Врожаї пізніх культур в Одеській області під загрозою: в чому причина

Поверхня ґрунту в Одеській області нагрівалася до 62-68°C

Умови для формування врожаїв пізніх культур в Одеській області значно погіршились і оцінюються як несприятливі. Протягом першої декади липня в регіоні спостерігалася суха та спекотна погода. Середньодобова температура в найжаркіші дні досягала 26-31°C, що на 3-8°C вище за кліматичну норму. Про це повідомляє Гідрометцентр Чорного та Азовського морів. 

Середня температура повітря за декаду становила 25-27°C, що перевищувало норму на 3-4°C та торішні показники на 2-3°C. У порівнянні з попереднім періодом температурний режим підвищився на 2-3°C. Максимальна температура повітря в найжаркіші дні сягала 33-39°C, а поверхня ґрунту нагрівалася до 62-68°C. Мінімальна температура повітря опускалася до 12-17°C, а ґрунт охолоджувався до 13-18°C.

Опади на більшості території області були відсутні. Лише місцями в Болградському і Ізмаїльському районах зафіксовано слабкі опади в кількості 1 мм (5% від норми).

Високі денні температури повітря та ґрунту, відсутність опадів і зниження мінімальної відносної вологості повітря до критичних показників (30% та менше) створюють умови для виникнення суховіїв різної інтенсивності. Це негативно впливає на цвітіння, запліднення та формування зерна у кукурудзи й насіння у соняшника.

Станом на 8 липня запаси продуктивної вологи в метровому шарі ґрунту на більшості площ під просапними культурами залишалися задовільними для формування репродуктивних органів і становили 52-84 мм. Однак на окремих ділянках через стрімке зменшення корисної вологи до критичних значень (17-37 мм) у рослин спостерігалися стійка втрата тургору, припинення росту, передчасне пожовтіння та засихання листків, стебел і навіть повне висихання рослин.

Нагадаємо, Уряд України вдосконалив механізми надання грантів аграріям. Кабінет Міністрів ухвалив постанову № 281, яка внесла зміни до порядків, встановлених попереднім рішенням від 21 червня 2022 року. Гранти для садівництва можуть становити до 70% вартості проєкту висадки.

Джерело: https://t.me/HMC_Odesa/1539

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися