"Зернова угода" перебуває в "критичній ситуації" через дії Росії

Україна терміново порушила питання про дії РФ щодо умов угоди

"Зернова угода" перебуває в критичній ситуації через дії Російської Федерації. Все це призводить до тижневого, або навіть місячного простою суден в територіальних водах Туреччини. 

Про це сказав заступник міністра інфраструктури Юрій Васьков в інтерв'ю The Guardian.

"Сьогодні у нас критична ситуація. Росіяни порушили умови Чорноморської "зернової ініціативи". Вирішили в односторонньому порядку змінити плани українських портів. Це неприйнятно", – заявив урядовець.

Представники Росії, Туреччини та ООН інспектують судна на шляху до українських портів у рамках угоди, підписаної в липні минулого року Києвом та Москвою. Спільна комісія погоджує назви судів, які підлягають огляду. Проте у вівторок жодних перевірок не було, заявив заступник міністра. Українська сторона подала назву трьох зерновозів, як і передбачено угодою.

Але росіяни викреслили ці назви й подали інші судна з поточної черги, яка налічує 50 кораблів. В результаті жодному судну не вдалося продовжити свій шлях, що є фактичною блокадою з боку Москви. Щодня відбувається в середньому 5-6 інспекцій з 10 запланованих. Так в березні було затверджено всіма сторонами СКЦ здійснити 303 інспекціі, але відбулось лише 168. 

Україна терміново порушила питання про дії РФ щодо умов "зернової угоди" у вівторок в ООН і Туреччині, сказав заступник міністра. 

Про зернову угоду

22 липня 2022 року у Стамбулі Україна, Туреччина та ООН підписали угоду про розблокування портів та вивезення українського зерна. Таку ж угоду підписала Росія. Підписана ініціатива про створення морських коридорів для безпечного вивезення українського зерна, перервала блокаду українських портів, що тривала п'ять місяців після початку російської агресії. Інакше це могло обернутися катастрофою для найбідніших країн світу через брак зернової продукції та різкого зростання цін на неї. 

Нагадаємо, "Коментарі" писали, що Україна та Росія продовжили Зернову угоду на 120 днів, проте Москва погрожує відмовитися від Стамбульських угод, якщо перешкоди для російського експорту залишаться. 






Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися