"Зернова ініціатива" під загрозою: Росія заблокувала інспекції суден в Босфорі

РФ шантажує світ зерном

Вже вдруге за 2 тижні російська сторона в Спільному Координаційному Центрі (СКЦ) в Стамбулі блокує інспекції українських суден із зерном. Саботаж перевірок в Босфорі напряму впливає на вартість продовольства, а зростання ціни на 1% призводить до голоду приблизно 10 млн людей.


Про це повідомляє Міністерство інфраструктури України.


Росіяни формують власний план інспекцій, вибираючи судна з черги на свій розсуд, що повністю суперечить умовам Ініціативи та неприйнятно для України. Це призвело до того, що не складено інспекційного плану та не проінспектовано жодного судна, що загрожує функціонування "Зернової ініціативи" та ставить під загрозу продовольчу безпеку у світі.

Проблема блокування інспекцій суден виникла з листопада 2022 року, коли російська сторона під різними приводами саботує та затягує час проведення інспекцій. Це вже призвело до скорочення обсягів експорту української агропродукції на світові ринки на 15-18 млн тонн.

З квітня 2023 року російські представники СКЦ намагаються втрутитися у діяльність українських портів та експортерів шляхом нав’язування власних критеріїв визначення конкретних суден, що братимуть участь в ініціативі. Наприклад, з 14 квітня росіяни без жодних пояснень відмовляють в реєстрації трьох суден (2 з яких на Китай), на які вже очікує вантаж в порту "Південний".


Російська сторона намагається встановити контроль над кількістю завантаженого флоту та напрямами його роботи, що є порушенням міжнародних норм та положень "Зернової ініціативи". Це є черговою спробою диктувати всьому світу свою політику, ставити під загрозу продовольчу безпеку та використовувати їжу як зброю, — йдеться в повідомленні 


Нагадаємо, що протягом минулого тижня 23 судна, в рамках “зернової угоди”, відійшли з українських портів. На борту цих суден перевозилося майже мільйон тонн зерна та інших харчових продуктів.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися