«Зерновий коридор»: саботаж інспекцій суден та переговори з Туреччиною

Росія намагається взяти під повний контроль експорт українського продовольства

Сьогодні, 18 квітня, інспекції суден Спільним Координаційним Центром (СКЦ) в Босфорі  все ще не відновлено. Через вчорашній саботаж РФ було заблоковано в Чорному морі близько 50 українських суден. 


Про це повідомляє The Guardian.


Як зазначив міністр інфраструктури Олександр Кубраков, російська сторона наполягає на своєму списку суден для участі в "зерновому коридорі", що суперечить домовленостям. Такі дії Росії знову ставлять під загрозу "зернову ініціативу".


Російська сторона намагається встановити контроль над кількістю завантаженого флоту та напрямами його роботи, що є порушенням міжнародних норм та положень "Зернової ініціативи". Це є черговою спробою диктувати всьому світу свою політику, ставити під загрозу продовольчу безпеку та використовувати їжу як зброю, — йдеться в повідомленні Мінінфраструктури. 


Як повідомили "Коментарям" в пресслужбі порту перевірки суден ще не почались. Росія продовжує саботувати процес інспекцій в Босфорі.


Переговори в Стамбулі


Тим часом за даними New York Times, сьогодні Міністр інфраструктури України здійснює візит до Туреччини, де обговорюється статус "зернової ініціативи". Переговори можуть стати ключовими для забезпечення безперебійного та ефективного транспортування зерна з України до світових ринків.


Саботаж РФ


З квітня 2023 року російські представники СКЦ намагаються втрутитися у діяльність українських портів та експортерів шляхом нав’язування власних критеріїв визначення конкретних суден, що братимуть участь в ініціативі. Наприклад, з 14 квітня росіяни без жодних пояснень відмовляють в реєстрації трьох суден (2 з яких на Китай), на які вже очікує вантаж в порту "Південний".


Робота “Зернового коридору”


Нагадаємо, що протягом минулого тижня 23 судна, в рамках “зернової угоди”, відійшли з українських портів. На борту цих суден перевозилося майже мільйон тонн зерна та інших харчових продуктів.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися