“Зернова ініціатива”: відновлення інспекцій суден в Босфорі попри саботаж РФ

Росія шантажує світ зерном

Сьогодні вранці було затверджено план інспекцій українських суден із зерном, якого не було вчора. Тому з ймовірністю 99% інспекції здійснюватимуться.


Про це “Коментарям” повідомили з власних джерел.


Міністр інфраструктури України здійснив візит до Туреччини, де обговорив статус "зернової ініціативи". За результатами переговорів після дводенної перерви відновлюються перевірки суден з українським зерном. 


Дійшли згоди щодо поновлення реєстрації та інспектування суден, що прибувають під завантаження українським збіжжям, — заявив міністр інфраструктури України Олександр Кубраков за підсумками зустрічі з міністром нацоборони Туреччини.


Саботаж РФ


 З квітня 2023 року російські представники Спільного Координаційного Центра намагаються втрутитися у діяльність українських портів та експортерів шляхом нав’язування власних критеріїв визначення конкретних суден, що братимуть участь в ініціативі. Наприклад, з 14 квітня росіяни без жодних пояснень відмовляють в реєстрації трьох суден (2 з яких на Китай), на які вже очікує вантаж в порту "Південний".


Нагадаємо, раніше “Коментарі” писали, що вже вдруге за 2 тижні російська сторона в Спільному Координаційному Центрі (СКЦ) в Стамбулі блокує інспекції українських суден із зерном. Саботаж перевірок в Босфорі напряму впливає на вартість продовольства, а зростання ціни на 1% призводить до голоду приблизно 10 млн людей.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися