“Зернова угода”: експорт зерна за минулий тиждень зменшився удвічі

Через саботаж РФ на цьому тижні два дні не було перевірок суден в Босфорі

Протягом минулого тижня 14 суден, в рамках “зернової угоди”, відійшли з українських портів. На борту цих суден перевозилося понад півмільйона тонн зерна та інших харчових продуктів.


Про це повідомляє пресслужба Військово-морських сил Збройних сил України.


Військово-Морські Сили Збройних Сил України разом з побратимами у складі угруповань докладають усіх зусиль із забезпечення безпеки судноплавства для подолання продовольчої кризи, — зазначив начальник служби зв’язків з громадськістю командування ВМС ЗСУ Олег Чалик. 


Порушення Міжнародної конвенції


Судна країни-агресора здійснювали рух із порушенням Міжнародної конвенції з охорони людського життя на морі 1974 року (SOLAS). Так, за минулий тиждень в інтересах РФ прохід Керч-Єнікальською протокою здійснили:


  • до Чорного моря — 138 суден, з них 44 судна продовжили рух у напрямку протоки Босфор;


  • до Азовського моря — 175 суден, з них 51 судно рухались з протоки Босфор.



Нагадаємо, що вже вдруге за 2 тижні російська сторона в Спільному Координаційному Центрі (СКЦ) в Стамбулі блокує інспекції українських суден із зерном. Саботаж перевірок в Босфорі напряму впливає на вартість продовольства, а зростання ціни на 1% призводить до голоду приблизно 10 млн людей.


Також зазначимо, що станом на 10 годину ранку сьогодні в Чорному морі на бойовому чергуванні знаходяться дев'ять ворожих кораблів, два з яких є носіями крилатих ракет "Калібр". Загальний залп може становити до 8 штук, що створює загрозу для безпеки регіону.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися