Важливо

Найнижчий рівень експорту продукції за рік в рамках “Зернової угоди”: в чому причина

Експорт за останній тиждень зменшився на 31%

За 39-ий тиждень роботи "зернового коридору" в Одеській області експорт агропромислової продукції через морські порти склав 450,3 тис. тонн. Це на 31% менше відвантажень, ніж у попередній тиждень.


Про це повідомляє Ukrainian Agribusiness Club.


Кількість кораблів, які були завантажені, склала лише 11 одиниць. Це є найнижчим показником тижневих відвантажень за цей рік.


Робота "зернового коридору" продовжує залишатися низькоефективною через блокування інспекції суден російською стороною. Інспекція суден проходить не кожного дня, інколи російська сторона не підтверджує жодного судна з переліку узгоджених з ООН та Туреччиною. Для здійснення Україною повноцінного експорту вирощеної продукції необхідна або нормальна робота російської сторони, або відновлення вільного судноплавства, — йдеться в повідомленні.


Найбільші партії експорту агропромислової продукції протягом 39-го тижня "зернового коридору" були наступними:


  • пшениця (52% експорту за цей період);

  • кукурудза (43%);

  • олія соняшникова (4%).


За період з 1 серпня 2022 року по 30 квітня 2023 року всього було експортовано 29,3 млн тонн аграрної продукції за допомогою "зернового коридору".


Нагадаємо, що вже вдруге за 2 тижні російська сторона в Спільному Координаційному Центрі (СКЦ) в Стамбулі блокує інспекції українських суден із зерном. Саботаж перевірок в Босфорі напряму впливає на вартість продовольства, а зростання ціни на 1% призводить до голоду приблизно 10 млн людей.


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися