Антирекорд в рамках “Зернової угоди”: за минулий тиждень експортовано менше півмільйона тонн агропродуктів

Найбільше експортують пшеницю

Протягом 40-ого тижня роботи "зернового коридору" з 1 по 7 травня було експортовано 404,0 тис. тонн агропродукції через морські порти Одеської області. Ця цифра на 10% менше, ніж за попередній тиждень.


Про це повідомляє Ukrainian Agribusiness Club.


Варто зазначити, що кількість кораблів, які були завантажені за цей період, склала 11 одиниць, так само як і за попередній тиждень. Ці цифри є новим антирекордом експорту в рамках “зернової угоди” в поточному році.


Найбільш популярними видами експорту протягом 40-го тижня стали:


  • пшениця (41% експорту за цей період);

  • кукурудза (40%);

  • олія соняшникова (13%).


Українська продукція була відправлена до країн Європи (Іспанія та Нідерланди), Азії (Бангладеш, Туреччина та Китай) та Африки (Туніс та Мароко). Попри обмеження та перешкоди, протягом роботи "зернового коридору" з 1 серпня 2022 року по 7 травня 2023 року вдалося експортувати 29,7 млн тонн продукції АПК до іноземних партнерів.


Як раніше зазначали в УКАБ робота "зернового коридору" продовжує залишатися низькоефективною через блокування інспекції суден російською стороною. Інспекція суден проходить не кожного дня, інколи російська сторона не підтверджує жодного судна з переліку узгоджених з ООН та Туреччиною. Для здійснення Україною повноцінного експорту вирощеної продукції необхідна або нормальна робота російської сторони, або відновлення вільного судноплавства.


Нагадаємо, що країна-агресор знову унеможливила проведення інспекцій та реєстрацію суден на вхід, що повністю суперечить умовам чинної  “Зернової угоди”. Наразі на інспекцію в територіальних водах Туреччини очікує 90 суден, з яких 62 є суднами, які йдуть під завантаження.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися