Зупинка «Зернової ініціативи»: Росія блокує реєстрацію та інспекції суден

У квітні в рамках “зернового коридору” Україна експортувала лише 3 млн тонн агропродуктів

Країна-агресор знову унеможливила проведення інспекцій та реєстрацію суден на вхід, що повністю суперечить умовам чинної  “Зернової угоди”. Наразі на інспекцію в територіальних водах Туреччини очікує 90 суден, з яких 62 є суднами, які йдуть під завантаження.

Про це повідомляє Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України.

Інспекції як вхідного, так і вихідного флоту призупинені, через дії Росії, що призводить до тривалих затримок експорту. РФ проводить деструктивну політику, що унеможливлює складання інспекційного плану відповідно до процедур Спільного контрольного центру (СКЦ). Ці процедури передбачають щоденне погодження всіма сторонами плану інспекцій як на вихід, так і на вхід. Це веде до того, що судна, які йдуть під завантаження, не можуть отримати дозвіл на виїзд, що заважає експорту української агропродукції.

Україна категорично не приймає намагання Росії зупинити реєстрацію та інспектування вхідного флоту, які мають відбуватися з огляду на робочу Ініціативу. Очікуємо на позицію партнерів, ООН та Туреччини, — йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, що за 39-ий тиждень роботи "зернового коридору" в Одеській області експорт агропромислової продукції через морські порти склав 450,3 тис. тонн. Це на 31% менше відвантажень, ніж у попередній тиждень.

Також “Коментарі” писали, що в Анкарі анонсували зустріч делегацій України, РФ і Туреччини. Під час переговорів прийматимуть рішення стосовно подовження Чорноморської зернової ініціативи.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися