Туреччина анонсувала переговори, щодо майбутньої долі "зернової угоди": коли буде зустріч

РФ намагається блокувати роботу суден

В Анкарі анонсували зустріч делегацій України, рф і Туреччини. Під час переговорів прийматимуть рішення стосовно подовження Чорноморської зернової ініціативи. 

Про це повідомляє видання A Haber.

За даними ЗМІ, переговори заплановані 5 травня у Стамбулі. За словами міністра оборони Туреччини Хулусі Акара, сторони готові продовжити термін дії домовленостей.

Ми хочемо, щоб ця ініціатива була продовжена без проблем. Тому що вона дуже важлива для країн, які цього потребують, а також для регіонального миру та стабільності. У цьому контексті ми можемо сказати, що сторони готові продовжити термін угоди, – підкреслив Акар.

Про "зернову угоду" 

Нагадаємо, у Стамбулі 22 липня було підписано меморандум про відкриття зернового коридору в Чорному морі. Україна, росія, Туреччина та ООН домовилися про розблокування експорту українського зерна. Країна-агресор 29 жовтня заявила, що зупиняє свою участь в "угоді" нібито через "тероризм" України проти чорноморського флоту рф. Але вже 2 листопада, не назвавши причин, повернулася до угоди.

З квітня 2023 року російські представники Спільного Координаційного Центра намагаються втрутитися у діяльність українських портів та експортерів шляхом нав’язування власних критеріїв визначення конкретних суден, що братимуть участь в ініціативі. Наприклад, з 14 квітня росіяни без жодних пояснень відмовляють в реєстрації трьох суден (2 з яких на Китай), на які вже очікує вантаж в порту "Південний".

Як писали "Коментарі", 3 травня в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває п’ять ворожих кораблів, з яких немає жодного носія крилатих ракет "Калібр". Проте розслаблятись не варто, тому що ситуація може змінюватись кожні 2-3 години.





Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися