“Зерновий коридор” фактично зупинився: скільки суден пройшли перевірку

Найбільше експортують кукурудзу

За 41-ий тиждень функціонування "зернового коридору" від 8 до 14 травня, російська сторона запровадила блокаду, заважаючи інспекції та реєстрації суден. Протягом цього періоду, жодне судно не пройшло необхідну інспекцію для в'їзду, а також не було зареєстроване для огляду.


Про це повідомляє Ukrainian Agribusiness Club.


Через цей саботаж, 60 суден знаходяться у черзі, очікуючи на проведення необхідних процедур. Таким чином, експорт української агропродукції морським шляхом майже повністю припинився через дії російської сторони.


Попри це, протягом зазначеного тижня через морські порти Одеської області вдалося експортувати 550,3 тис. тонн агропромислової продукції, що на 36% перевищує показники попереднього тижня. У цей час було завантажено 13 суден, що на два більше, ніж попереднього тижня. Однак, хоча ці судна були вже завантажені, вони все ще не можуть продовжити свій шлях до клієнтів, оскільки очікують на необхідну інспекцію. Слід зазначити, що такі обсяги залишаються серед найнижчих цього року, що становить проблему для українського експорту агропродукції.


Найбільш популярними видами експорту протягом 41-го тижня стали:


  • кукурудза (50% експорту за цей період); 

  • пшениця (28%); 

  • ячмінь (13%).


Українська продукція була відправлена до країн Європи (Іспанія), Азії (Бангладеш, Туреччина та Китай) та Африки (Єгипет та Судан). Попри обмеження та перешкоди, протягом роботи "зернового коридору" з 1 серпня 2022 року по 14 травня 2023 року вдалося експортувати 30,2 млн тонн продукції АПК до іноземних партнерів.

ука.JPG

“Коментарі” писали, що Організація Об’єднаних Націй (ООН) не має запасного плану у випадку, якщо Росія вийде з "зернової ініціативи". Завдяки "коридору" з серпня минулого року Україна змогла експортувати морем понад 30 млн тонн зерна та інших харчових продуктів.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися