У випадку виходу рф з "зернової угоди" ООН не має запасного плану

Кількість інспекцій суден, які прямують коридором, суттєво зменшилась

Організація Об’єднаних Націй (ООН) не має запасного плану у випадку, якщо росія вийде з "зернової ініціативи". Завдяки "коридору" з серпня минулого року Україна змогла експортувати морем понад 30 млн тонн зерна та інших харчових продуктів.  

Про це повідомляє "Голос Америки" з посиланням на речника ООН Стефана Дюжарріка. 

Є Чорне море. Ми не можемо пересунути море. Ми не можемо перемістити Босфор, — зазначив він.

Проте, Москва неодноразово скаржилася, що нібито не отримує достатньої вигоди від ініціативи. Росіяни стверджують, що західні санкції стримують її експорт сільгосппродукції та добрив, і тому вимагають зняття низки санкцій в обмін на погодження продовжити дію угоди.

Однак, за словами посла США в ООН Лінди Томас-Грінфілд, чим більше рф перешкоджає експорту України, тим вищі ціни. І, оскільки російський експорт розвивається добре, країна-терорист отримує більше прибутків. 

Блокування інспекцій 

Росія по факту заблокувала роботу "зернової ініціативи". Згідно з даними СКЦ, кількість інспекцій суден, які прямують коридором, суттєво зменшилась з найвищого показника в жовтні (4,4 інспекції на вхід на день і 6,3 на вихід) до 1,4 на вхід та 1,5 на вихід на день у травні. 

Про зернову угоду

22 липня 2022 року у Стамбулі Україна, Туреччина та ООН підписали угоду про розблокування портів та вивезення українського зерна. Таку ж угоду підписала Росія. Підписана ініціатива про створення морських коридорів для безпечного вивезення українського зерна, перервала блокаду українських портів, що тривала п'ять місяців після початку російської агресії. Інакше це могло обернутися катастрофою для найбідніших країн світу через брак зернової продукції та різкого зростання цін на неї. 

Нагадаємо, "Коментарі" писали, що в Стамбулі завершились перемовини щодо функціонування "зернової ініціативи". Україна, Туреччина, ООН та Росія домовилися продовжити переговори щодо подальшої долі зернової угоди найближчим часом. 





Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися