У Стамбулі завершилися переговори щодо "зернового коридору": що вирішили

Подальші консультації щодо розблокування ініціативи будуть продовжені в онлайн форматі

В Стамбулі завершились перемовини щодо функціонування Зернової ініціативи. Україна, Туреччина, ООН та Росія домовилися продовжити переговори щодо подальшої долі зернової угоди найближчим часом. 

Про це повідомляє Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України. 

ООН та Туреччина як підписанти ініціативи мають розуміння, що зернова ініціатива критично важлива для світової продовольчої безпеки та має стабільно функціонувати. Тому за їх пропозицією подальші консультації щодо розблокування Ініціативи будуть продовжені в онлайн форматі.

Українська делегація в черговий раз наголосила, що Зернова ініціатива має бути продовжена на більший термін та розширена. Це дасть прогнозованість та впевненість як світовому, так і українським ринкам. Але, перш за все, потрібно відновити реєстрацію вхідного флоту та проведення інспекцій без штучних затримок та відповідно до процедур Спільного координаційного центру (СКЦ).

У Міноборони Туреччини також наголошують, що з дня підписання угоди відзначається позитивний прогрес в Чорноморській зерновій ініціативі, яка “зробила значний внесок у стабільність цін на продовольство в усьому світі та має життєво важливе значення з точки зору світового постачання продовольства та безпеки”.

Про зернову угоду

22 липня 2022 року у Стамбулі Україна, Туреччина та ООН підписали угоду про розблокування портів та вивезення українського зерна. Таку ж угоду підписала Росія. Підписана ініціатива про створення морських коридорів для безпечного вивезення українського зерна, перервала блокаду українських портів, що тривала п'ять місяців після початку російської агресії. Інакше це могло обернутися катастрофою для найбідніших країн світу через брак зернової продукції та різкого зростання цін на неї. 

Нагадаємо, що за 39-ий тиждень роботи "зернового коридору" в Одеській області експорт агропромислової продукції через морські порти склав 450,3 тис. тонн. Це на 31% менше відвантажень, ніж у попередній тиждень.





Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися