Важливо

“Кінець Зернової угоди”: останнє судно з зерном вийшло з портів Одеської області

Представники Туреччини заявляють, що угоду можна продовжити ще на два місяці

В рамках “Зернової угоди” останнє судно виходить сьогодні з портів Великої Одеси. Це відбувається за день до того, як Росія зможе вийти з угоди експорту зерна та добрив.


Про це повідомляє Reuters


Згідно з даними ООН, судно DSM Capella вийшло з порту Чорноморська з 30 тисячами тонн кукурудзи та прямує до Туреччини.


У липні минулого року за посередництва Організації Об’єднаних Націй і Туреччини було укладено “Чорноморську угоду” на 120 днів. Вона допомагає впоратися з глобальною продовольчою кризою, яка посилилася повномасштабним вторгненням РФ в Україну, одного з провідних світових експортерів зерна.


Росія погодилася продовжити “Зернову ініціативу” ще на 120 днів у листопаді, а потім у березні вона погодилася на 60-денне продовження – до 18 травня. Заявляючи, що якщо не буде виконано перелік вимог щодо власного експорту сільськогосподарської продукції, РФ вийде з угоди.


Щоб Росія прийняла умови угоди, в липні минулого року ООН погодилася допомагати Москві власними вантажами сільськогосподарської продукції протягом трьох років.


Так, минулого тижня в Стамбулі зустрілися представники з Росії, України, Туреччини та ООН, щоб обговорити “Чорноморську угоду”.


Я думаю, що в цих переговорах ми можемо отримати результат, щоб продовжити “Зернову угоду” принаймні ще на два місяці, — заявив Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу.


"Коментарі" писали, що по цей час ситуація із “Зерновою угодою” залишається невизначеною. Офіційні заяви та перемовини дають протилежні відповіді щодо подальшого розвитку ситуації.




Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися