Актуально

Зернова угода розблокована, — Кубраков

Україна з початку роботи коридору експортувала вже понад 30 млн тонн агропродуктів

“Зернова угода”, яка має велике значення для світової продовольчої безпеки, була розблокована, і її дія буде продовжена до 18 липня. Це стало можливим завдяки зусиллям партнерів України по угоді — Туреччини та ООН. 


Про це повідомив Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков.


Варто зазначити, що "Зернова ініціатива" продовжує свою роботу, оскільки її термін був пролонгований у березні на 120 днів, до 18 липня. 


На сьогодні вже відправлено 30,4 млн тонн агропродукції, задовольняючи потреби світу. Однак, починаючи з середини квітня, Росія безпідставно обмежувала роботу Ініціативи, а з травня фактично заблокувала її, відмовившись реєструвати новий флот та проводити інспекції суден, що вирушають до українських портів. Наразі близько 70 суден перебувають в територіальних водах Туреччини, а 90% з них готові доставляти продукцію аграріїв світовому ринку.


Ми вітаємо продовження роботи Ініціативи, але наголошуємо, що вона має працювати ефективно. Для цього потрібно усунути проблеми, які вже кілька місяців поспіль створює Росія шляхом саботажу інспекцій та реєстрації нового флоту. Сподіваємося, що наші партнери докладуть всі зусилля аби зернова угода почала повноцінно працювати на продовольчу безпеку світу, а РФ врешті припинить використовувати їжу як зброю та для шантажу, — зазначив Олександр Кубраков.


Нагадаємо, що в рамках “Зернової угоди” останнє судно виходить сьогодні з портів Великої Одеси. Це відбувається за день до того, як Росія зможе вийти з угоди експорту зерна та добрив.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися