Проблеми та потенціал “Зернового коридору”: гальмування експорту та мінімальні відвантаження

За минулий тиждень було відвантажено більш як 200 тисяч тонн

Протягом 43-го тижня роботи “Зернової угоди”, з 22 по 28 травня 2023 року, лише 4 судна були відвантажені з портів Великої Одеси, що повторює результати попереднього тижня. Водночас на вхід в канал пройшли лише 15 суден. 


Про це повідомляє Ukrainian Agribusiness Club.


Такі низькі показники експорту утрудняють вивезення надлишків агропродукції, які знаходяться на території України, перед настанням нового врожаю. Російська сторона продовжує гальмувати роботу цього важливого каналу експорту.


Протягом зазначеного тижня, через морські порти Одеської області було експортовано 210,5 тис. тонн агропромислової продукції, що на 78% більше, ніж тиждень тому. Хоча спостерігається приріст, ці цифри є досить мінімальними в порівнянні з потенціалом, який має “Зерновий коридор”.


Найбільш популярними видами експорту протягом 43-го тижня стали: 


  • кукурудза (91% експорту за цей період);

  • ячмінь (9%).



    picture


Українська агропродукція була відправлена до країн Азії (Китай), Африки (Єгипет) та Європи (Іспанія). Попри обмеження та перешкоди, протягом роботи "зернового коридору" з 1 серпня 2022 року по 28 травня 2023 року вдалося експортувати 30,5 млн тонн продукції АПК до іноземних партнерів.


Нагадаємо, з початку роботи “Зернової угоди” з портів Великої Одеси відійшло 952 судна. Вони доставили до країн Азії, Європи та Африки 30,3 мільйона тонн різних видів агропродукції, зокрема кукурудзу, пшеницю, соняшникову олію, соняшник, ячмінь, ріпак, шрот та соняшник.




Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися