З портів Одещини з початку роботи “зернового коридору” відійшло 952 судна

Проте наразі 120 суден очікують перевірки в Босфорі

З початку роботи “Зернової угоди” з портів Великої Одеси відійшло 952 судна. Вони доставили до країн Азії, Європи та Африки 30,3 мільйона тонн різних видів агропродукції, зокрема кукурудзу, пшеницю, соняшникову олію, соняшник, ячмінь, ріпак, шрот та соняшник.


Про це на брифінгу в Медіацентрі Україна – Одеса повідомив директор департаменту економічної політики та стратегічного планування Одеської ОВА, Володимир Фролов.


З початку “зернової угоди” з портів Великої Одеси вийшло 952 судна. Втім, зараз зберігається критично низький показник виходу суден із портів. Лише три судна на добу при запропонованих дев’яти проходять інспекцію у Босфорі та отримують дозвіл рухатися в українські порти за продовольством. Наразі 120 суден очікують інспекції в територіальних водах Туреччини. 98 на вхід в порти під завантаження, 22 – з агропродукцією на вихід. Переважна більшість з них очікує по кілька тижнів. Це цілеспрямована дестабілізація ситуації, – зазначив посадовець.


Він також зазначив, що через блокування чорноморських портів зросло значення морських портів регіону на річці Дунай. За період чотирьох місяців 2023 року дунайські порти переробили 9,2 мільйона тонн вантажів. Узагалі ж, загальний обсяг перевантажень у всіх портах регіону склав 22,1 мільйона тонн.


Порівняно з довоєнним періодом загальне перероблення вантажів у 2022 році зросла у три рази, У Ренійському порту – у п’ять разів, в Ізмаїльському – у 2,2 раза, в порту “Усть-Дунайськ” (Кілія) – у 12,2 раза, – додав Фролов.


Нагадаємо, що протягом останнього тижня, в рамках "зернової угоди", з портів Великої Одеси відійшло лише одне судно. Загалом, було перевезено всього сім тисяч тонн зерна та інших харчових продуктів.





Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися