На випадок припинення "зернової угоди" готується альтернативний шлях експорту

Це розширення пропускної спроможності Дунайського регіону і нарощення можливостей з перевалки там зернових

У разі припинення роботи "зернової угоди" уряд розробив  низку альтернативних стратегій експорту агропродукції. В тому числі будуть залучені потужності Дунайського регіону. 

Про це повідомив перший заступник міністра агрополітики Тарас Висоцький.

Маємо кілька стратегій: це розширення пропускної спроможності Дунайського регіону і нарощення можливостей з перевалки там зернових. Також триває введення в експлуатацію додаткових пунктів переходу і сухих портів на західному кордоні з Польщею і Румунією, — повідомив  Висоцький.

Він зазначив, що в держбюджеті на 2023 рік передбачено 20 млрд грн для потенційного страхування суден з українським зерном, які будуть готові продовжити роботу в разі відсутності "зернового коридору". За його словами, альтернативні заходи активно напрацьовуються, фактично фіналізовані й мають допомогти забезпечувати експорт.

Наразі багато учасників ринку створюють на Дунаї логістичну інфраструктуру через недостатні потужності для зберігання та експорту зерна. В Україні планують відновити роботу та модернізувати усю мережу українських портів: морських та річкових. Україна хоче збільшити пропускну здатність Дунайських портів до 30 млн тонн.

Нагадаємо, "Коментарі" писали, що питання щодо розширення кількості морських портів в "Зерновій ініціативі" поки що призупинене. Про це повідомив заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук в ефірі одного з національних телеканалів. Він також зазначив, що на цей час в Чорноморській ініціативі беруть участь тільки морські порти Одещини.





Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися