Порти Великої Одеси завантажені лише на 20-30%, — Марчук

Росія продовжує блокувати "зернову ініціативу"

Питання щодо розширення кількості морських портів в “Зерновій ініціативі” поки що призупинене. Про це повідомив заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук в ефірі одного з національних телеканалів. Він також зазначив, що на даний момент в Чорноморській ініціативі беруть участь тільки морські порти Одещини. Втім, протокольно було закріплено розширення шляхом додавання до угоди Миколаївського порту, але Росія не виконує це рішення.


“Ще з листопада 2023 року, коли обговорювали другий етап підписання зернової угоди, ми говорили про можливість приєднання портів Миколаївської області. Це акваторії, які в довоєнний період часу давали можливість експортувати близько 30% зернових. Це серйозний потенціал, хороша інфраструктура. Більш того, це дало б можливість здешевити логістику для українських товаровиробників, тому що в ціні сьогодні логістика забирає дуже великі гроші. Тому ми порушували питання, щоб хоча б порт Миколаєва був задіяний у Стамбульських угодах”, — сказав Марчук.


Крім того, Марчук підкреслив, що за останній місяць роботи, порти Великої Одеси завантажені всього на 20-30%. Якби усі сторони дотримувались домовленостей, тоді і угода працювала би краще.


“Потенціал збільшення їхніх можливостей є. Але це буде можливо, якщо буде нормально працюватиме Стамбульська угода — робота комісії з перевірки кораблів в Босфорській протоці. Тільки після цього ми можемо говорити про те, що Стамбульські угоди виконуються в повному обсязі”, — зазначив заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук.


Раніше “Коментарі” повідомляли, що станом на 19 червня в напрямку порту Ізмаїл на Одещині рухається 1964 вагони із зерновими вантажами. За період з 15 по 19 червня черга збільшилась на 177 вагонів або +9,9%. Про це повідомив заступник директора департаменту комерційної роботи УЗ Валерій Ткачов. Загальне вивантаження за минулу добу в порту Ізмаїл становить 102 вагони зі зерном, середньодобове вивантаження за червень – 100 вагонів із зерном. При зазначених обсягах вивантаження, час очікування вивантаження становить 19,25 доби.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися