Важливо

Зернова угода зупинена: РФ блокує реєстрацію суден

Через це в територіальних водах Туреччини заблоковані 1,4 млн тонн агропродукції

РФ повністю зупинила реєстрацію нового вхідного флоту, поставивши під загрозу постачання продовольства на світові ринки. В рамках зернової угоди, яка передбачала експорт 1,4 мільйона тонн харчових продуктів залишилися заблоковані.

Про це повідомляє Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України.

Загальна кількість заблокованих суден становить 29 одиниць, які мали доставити продовольство до 5 країн Азії та Африки, включаючи Китай, Єгипет, Бангладеш, Туреччину. Ці судна застрягли в територіальних водах Туреччини після 26 червня, коли держава-терорист припинила їх реєстрацію.

У червні, з українських портів було експортовано лише 2 мільйони тонн продовольства, а ще 1 мільйон тонн або вантажиться, або частково завантажено на 13 суднах, останніх, що зареєстровані в Зерновій ініціативі. Якщо реєстрацію суден не відновити, це загрожує її повною зупинкою.

За 11 місяців, 45 країн отримали 32,5 мільйона тонн продовольства завдяки Зерновій ініціативі. Проте, через саботаж Росії, ще 25 мільйонів тонн продуктів не було доставлено. Однак, навіть при таких показниках, за даними ООН, вдалося знизити світові ціни на продовольство на 22%.

Ми підтримуємо заяву Спільного Координаційного центру, що всі сторони угоди негайно мають забезпечити доступ суден для експорту продовольства, бо це створює продовольчу небезпеку для всього світового ринку. Тільки спільними зусиллями світ здатен припинити продовольчий шантаж росії, — йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, що черга вагонів із зерном у напрямку порту Ізмаїл збільшилася на 259 вагонів, або +13,19%. Наразі кількість зерновозів у напрямку Дунаю складає 2 223 вагони.




Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися