Зернова ініціатива: скільки агропродукції експортовано за тиждень з портів Одещини

За минулий тиждень з портів Великої Одеси було відвантажено майже 276 тис. т

Протягом 47-го тижня роботи “Зернової угоди”, з 26 червня по 2 липня 2023 року, лише 6 суден були відвантажені з портів Великої Одеси, що, так само як і на попередньому тижні. Хоча ці кораблі вже завантажені, проте вони ще не пройшли необхідну інспекцію для продовження руху далі до клієнтів та очікують її.

Про це повідомляє Ukrainian Agribusiness Club. 

Протягом зазначеного тижня, через морські порти Одеської області було експортовано 275, 7 тис. тонн агропромислової продукції, що на 23% менше, ніж тиждень тому. Наступного тижня ситуація не покращиться оскільки інспекцію на вхід пройшло лише 4 судна.

Водночас в Україні розпочалися жнива і в найближчій перспективі значно збільшиться потреба в безпроблемному експорті агропромислової продукції з України. Поточні темпи роботи "зернового коридору" залишаються недопустимо низькими, — йдеться в повідомленні.

Найбільш популярними видами експорту протягом 47-го тижня стали: 

  • кукурудза (43% експорту за цей період);

  • макуха соняшникова (23%);

  • олія соняшникова (23%).

picture
Українська агропродукція була відправлена до країн Азії (Китай, Індія та Туреччина), Африки (Джибуті) та Європи (Нідерланди). Попри обмеження та перешкоди, протягом роботи "зернового коридору" з 1 серпня 2022 року по 2 липня 2023 року вдалося експортувати 32,8 млн тонн продукції АПК до іноземних партнерів.

Нагадаємо, що РФ повністю зупинила реєстрацію нового вхідного флоту, поставивши під загрозу постачання продовольства на світові ринки. В рамках зернової угоди, яка передбачала експорт 1,4 мільйона тонн харчових продуктів залишилися заблоковані.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися