Зернова ініціатива: мінімальні показники експорту з портів Одещини за тиждень

За минулий тиждень з портів Великої Одеси було відвантажено майже 152 тис. т зерна

Протягом 49-го тижня роботи “Зернової угоди”, з 3 по 9 липня 2023 року, лише 4 судна були відвантажені з портів Великої Одеси, що, на два менше, ніж на попередньому тижні. Хоча ці кораблі вже завантажені, проте вони ще не пройшли необхідну інспекцію для продовження руху далі до клієнтів та очікують її.

Про це повідомляє Ukrainian Agribusiness Club. 

Протягом зазначеного тижня, через морські порти Одеської області було експортовано 151, 8 тис. тонн агропромислової продукції, що на 45% менше, ніж тиждень тому.

Варто зазначити, що з кінця червня не пройшло інспекцію жодне судно на вхід. За попередньою домовленістю дія поточної угоди закінчується 17 липня 2023 року, однак ще завчасно до цієї дати максимально гальмується робота "зернового коридору".  Наразі весь аграрний ринок в очікуванні подальшої долі угоди, оскільки розпочалися жнива і питання експорту стає особливо актуальним, — йдеться в повідомленні.

Найбільш популярними видами експорту протягом 47-го тижня стали: 

  • кукурудза (59% експорту за цей період);

  • макуха соняшникова (15%);

  • пшениця (26%).

picture
Українська агропродукція була відправлена до країн Азії (Китай та Туреччина), Африки (Туніс) та Європи (Франція). Попри обмеження та перешкоди, протягом роботи "зернового коридору" з 1 серпня 2022 року по 9 липня 2023 року вдалося експортувати понад 33 млн тонн продукції АПК до іноземних партнерів.

Нагадаємо, що російська блокада перевірок суден зерном, ускладнює зернову ініціативу, загрожуючи постачанню продовольства в усьому світі. З початку липня лише 6 суден вийшли з чорноморських портів, а загальний обсяг завантаженої агропродукції склав всього 215 тисяч тонн.




Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися