Через зупинку “Зернової ініціативи” ціна на зерно в Україні впаде

Альтернативні шляхи експорту не зможуть повністю замінити морські порти Одещини

Припинення “Зернової угоди” може призвести до зниження ціни на зерно в Україні. Попри наявність альтернативних шляхів вивезення збіжжя, вони не можуть повністю замінити морські порти Одеської області.

Про це на брифінгу у Медіацентрі Україна – Одеса розповів генеральний директор української аграрної конфедерації, Павло Коваль.

Ціна на зерно на внутрішньому ринку, якщо не буде працювати “зернова угода”, буде знижуватися. У нас за різними оцінками є приблизно 5 мільйонів тонн минулорічного врожаю різного збіжжя – пшениці та кукурудзи. Зараз збирають вже новий врожай, і тільки Одеська область зібрала 1 мільйон тонн ранніх зернових. Це вплине на внутрішню ситуацію, український аграрій буде вимушений працювати з дорогими матеріальними ресурсами, – зазначив Коваль.

Українські аграрії вже випробували альтернативні шляхи вивезення зерна, коли морські порти були заблоковані. Однак, вони не можуть повністю замінити роботу портів і не забезпечують потрібного обсягу вивезення.

У нас є альтернатива – залізничний та автомобільний транспорт, дунайські порти. Це дозволяло обробляти 2-2,5 мільйони тонн зерна на місяць. У дунайських портів є потенціал для збільшення обсягів обробки зерна. Є можливість оптимізувати роботу прикордонних автомобільних та залізничних переходів. Але всі ці інструменти все одно не замінять морські порти, – зазначив експерт.

Також він закликає не поспішати із закриттям "Зернової угоди". Відмова від такої угоди може негативно вплинути на ціни на зерно та порушити зовнішні ринки. Пан Коваль також відзначає, що 17-18 липня спостерігалася "інформаційна атака" на Путіна з боку його опонентів та партнерів, таких як Китай та Індія, і можливо, це може вплинути на діалог щодо "Зернової угоди".

Путін хоче, щоб з ним говорили, щоб його вмовляли. Бомбардуванням портів, от як 19 липня, він підіймає ставки у переговорах… Попереду ще переговори с турецьким лідером Ердоганом. Окрім того, Президент України та представники Туреччини вже говорили, що “зернова угода” може працювати без Росії. Туреччина поставить під завантаження власні судна та забезпечить військовий конвой. Питання, як до цього поставляться наші партнери, –  додав Коваль.

Нагадаємо, що навіть після виходу з Зернової ініціативи, Росія не припиняє своїх терористичних дій проти світу. Вночі 19 липня, країна здійснила цілеспрямовану повітряну атаку на зернові термінали та портову інфраструктуру Одеської області.




Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися