Через припинення "зернової угоди" Україна може недоотримати 2 млрд доларів

Національний банк України не враховує відновлення "зернового договору" у своєму новому макроекономічному прогнозі

Припинення Чорноморської зернової ініціативи може призвести до того, що Україна може втратити до 2 млрд доларів доходу за 2023 рік.

Про це заявив директор Департаменту монетарної політики та економічного аналізу Нацбанку Володимир Лепушинський для "Економічної правди". 

Наразі, Національний банк України не враховує відновлення "зернового договору" у своєму новому макроекономічному прогнозі, але фахівці розглядають можливість розблокування всіх українських портів протягом другої половини 2024 року. Крім того, існує можливість відновлення руху "зерновим коридором" в майбутньому.

Але якщо цього не буде, також нічого особливого для валютного ринку не станеться. Національний банк має рекордні міжнародні резерви й буде присутній на валютному ринку, аби балансувати ситуацію, — зазначив Лепушинський.

Зазначимо, що Кабінет міністрів ухвалив рішення для збільшення обсягів вантажопереробки морських портів Дунайського регіону на період воєнного стану.

"Коментарі" писали, що Україна вирішила страхувати всі торговельні судна, які експортують та імпортують товари через порти Дунаю. Також розглядається можливість страхування суден, які перевозять зерно за допомогою так званого "зернового коридору".





Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися