Україна встановила тимчасові коридори для входу цивільних суден в порти Одещини

Міжнародна морська організація закликає Росію припинити загрози судноплавству в Чорному морі

Україна вжила важливих заходів для безпеки та свободи руху торговельних суден, що прямують до/з морських портів Одеської області. Згідно з наказом Військово-Морських Сил Збройних Сил України (ВМС ЗСУ), були встановлені нові тимчасові маршрути руху суден до чорноморських портів.

Про це повідомляє пресслужба ВМС ЗСУ.

Ці маршрути були запропоновані Україною та підтримані Міжнародною морською організацією (IMO), яка підтвердила право України на вільне торговельне судноплавство, забезпечене міжнародним морським правом. IMO закликала Росію дотримуватися міжнародних конвенцій та припинити будь-які загрози торговельному судноплавству.

Нові маршрути першочергово використовуватимуться для можливості виходу цивільних суден з українських портів Чорноморськ, Одеса та Південний, що стали неможливими з початку повномасштабного вторгнення Росії 24 лютого 2022 року. Судна, які планують користуватися новими маршрутами, повинні мати офіційне підтвердження власників або капітанів щодо їх готовності до плавання в поточних умовах.

Нагадаємо, що останнє судно з українським продовольством вийшло з порту Одеса 16 липня. Після виходу Росії з Зернової угоди держава-агресор атакувала портову зернову інфраструктуру з метою припинити доступ українського продовольства на світові ринки. Світові лідери, в тому числі країн Африки, закликали РФ припинити шантаж продовольством та не перешкоджати українському агроекспорту, — йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, що Росія атакувала дунайські порти, що призвело до зростання світових цін на продовольство, оскільки вона нарощує застосування сили для відновлення блокади. Ціни на пшеницю на біржі Чикаго вранці підскочили на 6,5%.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися