АРМА пропонує передати Одеський нафтопереробний завод в управління державі

Одеський нафтопереробний завод — четвертий за потужністю український нафтопереробний завод

Національне агентство звернулося до Кабінету Міністрів з пропозицією визначити управителя для Одеського нафтопереробного заводу та передати його в управління одній з державних компаній. Таке рішення прийняли, адже побачили ризики надзвичайної ситуації техногенного характеру на території підприємства.

Про це повідомили в пресслужбі АРМА.

Управителя має визначити Кабмін з-поміж державних компаній, спроможних втілити найбільш оптимальну стратегію розвитку заводу. Агентство проаналізувало наявну інформацію про актив та напередодні звернення до Уряду провело консультації з Одеською ОВА, Фондом держмайна та профільними компаніями нафтопереробної галузі. 

Стратегічними активами має управляти держава! Адже лише держава має ресурс для їх збереження. Одеський НПЗ свого часу був одним із найпотужніших підприємств у галузі, однак через постійну зміну власників, багаторічний простій та ворожі обстріли під час війни перетворився на доволі складний об‘єкт управління та інвестицій. Тому в тісній координації з іншими відомствами докладаємо всіх можливих зусиль для відродження заводу у вигідний для держави спосіб,- наголосила Голова АРМА Олена Дума.

Одеський нафтопереробний завод — четвертий за потужністю український нафтопереробний завод і стратегічно важливий об’єкт для економіки держави. Розташований у Суворовському районі Одеси. В 1996 році Кабінет міністрів вніс завод до переліку підприємств, призначених до приватизації відповідно до індивідуальних планів. В 1997 — завод був внесений до переліку підприємств, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки України.

НПЗ був зупинений в 2010 році у зв'язку з економічною ситуацією, що склалася на ринку нафтопродуктів України, а також зі зміною схеми поставок нафти. У 2010—2013 роках завод не працював. В 2017 році завод конфіскований на користь держави. Однак, в 2019 Верховний суд дозволив оскаржити перехід Одеського НПЗ у власність держави.

Нагадаємо, "Коментарі" писали, що завод з виробництва томатних соусів та соків ПрАТ “Чумак” планує релокувати свої потужності на Одещину. Втім, аби підприємство запрацювало знадобиться як мінімум 1200 га томатів у радіусі 100 км від майбутнього заводу






Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися