РФ намагається зашкодити функціонуванню гуманітарного коридору: як саме

Порти Великої Одеси продовжують обробляти судна через тимчасовий коридор

Попри спроби Росії дискредитувати гуманітарний коридор, наразі вже понад 60 суден успішно скористалися цим маршрутом у Чорному морі. Сили оборони готові гарантувати безпечний прохід суден та забезпечити належне функціонування гуманітарного коридору

Про це під час брифінгу в Медіацентрі Україна – Укрінформ повідомила начальниця об’єднаного координаційного пресцентру сил оборони Півдня України Наталя Гуменюк.

Зупинки такого коридору бути не може, тому що він функціонує взагалі на основах оцінки безпекової ситуації. Сили оборони запропонували, за умови виконання безпекових умов, роботу такого навігаційного коридору, де зможуть судна різних судновласників, різних вантажів, це не суто зерновий коридор, прямувати, якщо це дозволяє безпекова ситуація. І Сили оборони здатні забезпечити проходження таких суден. Функціонування виправдане, понад 60 суден вже скористалися цим коридором, надзвичайна кількість вантажів оброблено при цьому, і про це звітували в Міністерстві інфраструктури, – зазначила Наталя Гуменюк.

Однак, за словами Наталії Гуменюк, противник не припиняє спроб тиску та намагається активізувати тактичну авіацію в цьому регіоні, щоб завадити роботі гуманітарного коридору. Однак ці спроби є поки що демонстраційними.

Ми здатні їх подолати, і попри те, що вони скидають у воду незрозумілі поки що, невстановлені предмети, очевидно вибухонебезпечні, для детонації такого коридору, для його дискримінації, для припинення його роботи. Але Сили оборони забезпечують його роботу, і судна користуються, судновласники довіряють Силам оборони, – додала Наталя Гуменюк.

Робота морського коридору

 “Коментарі” писали, що 29 жовтня ще 5 суден прибули до портів Великої Одеси. Відомо, що власники із Греції, Туреччини, Ліберії, Панами. Про це повідомив керівник Моніторингової групи санкцій і свободи судноплавства Інституту Чорноморських стратегічних досліджень Андрій Клименко. 

Нагадаємо, що 22 жовтня іноземні судна продовжують активно користуватися тимчасовими коридорами в Чорному морі. Так, за даними порталу MarineTraffic, до портів Великої Одеси курсують два PROPUS під прапором Панами та ANATOLIAN EAGLES під прапором Маршалових островів.  



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися