Індекс конкурентоспроможності: Одеса стала найгіршою в рейтингу міст України (ГРАФІК)

В Одесі справа з веденням місцевого бізнесу йде найгірше

Не надто приємні результати для Одеси приніс черговий економічної рейтинг всередині країни. Як повідомляють "Коментарі Одеса", відповідно до Індексу конкурентоспроможності міст України (ІКМ), наше місто стало найгіршим серед 45 інших великих населених пунктів  аналізувалися можливості для ведення власного бізнесу.

Укладачі рейтингу відзначають, що ІКМ є прозорим аналітичним інструментом, за допомогою якого оцінюється рівень ведення бізнесу "на місцях" і можливості для його подальшого розвитку.

Так, Одеса з показником індексу в 36,84 бали виявилася на 45 місці серед інших обласних центрів і великих українських міст. Для порівняння: переможцем рейтингу визнано Хмельницький, в цьому населеному пункті ІКМ становить 67,65.

Всього проаналізовані міста ділилися на три групи — з низьким рівнем конкурентоспроможності, середнім і високим. У переліку останніх — всього 11 населених пунктів: Хмельницький, Івано-Франківськ, Львів, Мукачево, Бахмут, Вінниця, Олександрія, Маріуполь, Мелітополь, Тернопіль та Чернігів.

Одеса замкнула групу з найгіршим показником ІКГ, до якої також потрапили Полтава, Черкаси, Умань, Дніпро, Кам'янське, Запоріжжя, Миколаїв і Херсон.

Одесса стала худшей в рейтинге городов Украины

Для складання рейтингу аналітики зустрічалися з представниками місцевих бізнес-співтовариств, спілкувалися з підприємцями, аналізували рішення міської влади тощо.

До речі, згідно з результатами опитувань, найбільше проблем при реєстрації нового бізнесу за 2019-2020 роки було в трьох містах України. Це Дніпро (21,4%), Вінниця (21,2%) і, зрозуміло, Одеса (19,5%).

До слова, найгірші показники у Одеси і щодо доступу до суспільного майна.

Додамо, що рейтинг складався завдяки програмі Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Також свої зусилля доклали представники компанії "Інфо Сапієнс" та Інституту економічних досліджень і політичних консультацій.

Втім, не все так сумно, є і інші рейтинги, в яких Одеський регіон знаходиться на високих місцях. Як, наприклад, інформували "Коментарі Одеса", учитель фізики з Рішельєвського наукового ліцею увійшов в десятку кращих вчителів України в 2021 році. Ймовірно, він може розраховувати і на перемогу в конкурсі. Подробиці — в нашому матеріалі.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися