Ціни на комунальні послуги в Одесі на 2024 рік: яких змін очікувати

Тарифи на комунальні послуги в Одесі: газ, вода, тепло та світло

Тарифи на комунальні послуги в Одесі у новому 2024 році залишаються незмінними. Це стало можливим завдяки мораторію на підвищення цін, який діє в Україні з початку війни. Втім, наразі вже є чимало розмов про підвищення вартості комунальних послуг. Всі ціни  та як передати покази та сплатити — у матеріалі “Коментарі”.

Ціни на електроенергію

picture

З 1 червня в Україні діє новий тариф на електроенергію — 2,64 грн за 1 кВт-год. До зростання цін існували два тарифи: 1,44 грн/кВт-год для використання до 250 кВт-год і 2,64 грн для використання понад 250 кВт-год. За середніми розрахунками, суми в платіжках зросли від 237,6 до 435,6 грн. У середньому українська родина споживає приблизно 165 кВт-год електроенергії щомісяця.

Отримати електронний рахунок можна:

Покази за фактично використані кВт-години треба надати до 3 листопада у будь-який зручний спосіб:

Тарифи на газ

picture

Мораторій на підвищення тарифів на природний газ, підписаний президентом України минулого року, гарантує стабільні ціни на газ для населення. Вартість побутового газу складатиметься з двох частин — за газ та його постачання. Роздрібні ціни за 1 кубометр визначаються постачальником "Нафтогаз України" і становлять 7,9569 грн.

Передавати показники лічильника необхідно своєму оператору ГРМ (облгазу) з 1 по 5 число кожного місяця. Це забезпечить коректні нарахування у платіжках. Це можна зробити онлайн:

У ряді облгазів виникла нова ініціатива — змушувати мешканців багатоквартирних будинків укладати договори на технічне обслуговування внутрішньобудинкових газових систем. В результаті цього мешканці зобов'язані будуть сплачувати додатковий, третій платіж за використання газу.

Втім в Україні ще не визначено стандартного договору та максимальних розмірів платежів за цю послугу. Це створює ситуацію, де вимоги компаній залишаються поки що нечіткими та, можна сказати, незаконними.

Тариф на воду

picture

Мораторій Президента залишить ціни на водовідведення та водопостачання незмінними. З 1 січня 2022 року тарифи на централізоване водопостачання та водовідведення для споживачів філії "Інфоксводоканал" становлять 35,160 грн за кубічний метр. За словами керівника асоціації "Укрводоканалекологія" Дмитра Новицького, тарифи на воду мають збільшитися на 50% вже у 2024 році. Це необхідно для того, щоб водоканали в Україні могли працювати повноцінно.

Актуальні тарифи можна перевірити на сайті водоканалу. Швидко заплатити за воду можна за допомогою бота в Telegram.

Тарифи на тепло

picture

У новому опалювальному сезоні 2023-2024 років тариф на тепло залишається незмінним для населення. Це стало можливим завдяки продовженню дії спеціальних обов'язків на ринку газу до 15 квітня 2024 року. Компанія "Нафтогаз" продовжить постачати газ за фіксованою ціною, забезпечуючи стабільність цін на тепло в умовах воєнного стану. 

Нагадаємо, з початку 2024 року вартість послуг сервісних центрів МВС зросте в десятеро, внаслідок змін, внесених Постановою Кабінету Міністрів України №1386. Ці оновлення стосуються платних адміністративних послуг, зокрема отримання водійських посвідчень та реєстрації транспортних засобів. Оновлений прайс МВС дивіться в матеріалі. 



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися