Без Росії не стабільно: в ООН прокоментували роботу тимчасового морського коридору

Попри коментарі ООН рівень експорту Чорним морем зростає

Речник Управління ООН з координації гуманітарних справ, Савіано Абреу, підкреслив у своєму інтерв’ю Укрінформу, що в Організації Об’єднаних Націй не розглядають ініціативу забезпечення коридору для експорту зерна в Чорному морі, яку Україна впровадила самостійно, як сталий чи передбачуваний варіант.

Проблема з цими альтернативами полягає в тому, що вони все ще не є сталими чи бодай передбачуваними. Чорноморська ініціатива була системою, яка гарантувала безпеку суден, які заходять або виходять. На жаль, після її припинення ми знову побачили зростання мінної забрудненості у Чорному морі. І ми побачили рівень ударів по українських портах, у тому числі на річці Дунай, які могли б бути альтернативними, – сказав Савіано Абреу.

Абреу також підкреслив, що рішення Росії розірвати Чорноморську ініціативу призвело до жахливих наслідків для України та світу. Це призвело до обмеження можливостей експорту для українських аграріїв та підвищення глобальних цін на продукти харчування. Речник УКГС наголосив, що генеральний секретар ООН, Антоніу Гутерреш, активно шукає рішення для забезпечення безпечного, передбачуваного та сталого цивільного судноплавства у Чорному морі.

Нагадаємо, робота нового українського зернового коридору вийшла на довоєнні потужності. Так, з портів Одеської області вийшли вже 500 суден, експортувати вдалося понад 10 млн тонн вантажів.




Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися