Новий транспортний шлях України: Кубраков про експорт через Дунай

Новий експортний шлях в обхід Польщі

Україна планує розширити свої можливості експорту, створивши альтернативний маршрут через річку Дунай, оминувши польський кордон. Про це повідомляє агентство Bloomberg, посилаючись на заяву Віцепрем'єр-міністр Олександра Кубракова під час Мюнхенської безпекової конференції. 

Наші плани на цей рік — прибрати всі штучні перешкоди для експортерів. І ми працюємо над покращенням внутрішньої логістики. Ми плануємо транспортування контейнерів через нижній Дунай, оскільки Румунія є "більш передбачуваною", ніж польський кордон, — зазначив Олександр Кубраков.

Новий маршрут через Дунай призначений для збільшення обсягів українського експорту до рівнів, що були до початку війни. Навіть за наявності Чорного моря, обсяги перевезень через Дунай залишаються значними – від 1,2 до 1,8 мільйона тонн на місяць.

За планами, маршрут пролягатиме від українських портів до Константи в Румунії та дунайських портів Німеччини. Українське Дунайське пароплавство та Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури вже повідомляли про будівництво нових барж великої вантажності та запуск баржевих контейнерних караванів на Середній та Нижній Дунай.

Після виходу Росії з угоди, підтриманої ООН та Туреччиною, щодо безпечного зернового коридору в Чорному морі, Дунай став пріоритетом для постачань з України. Втім, експорт через Польщу зазнав зниження через блокування автомобільних переїздів, що призвело до зменшення обсягів до 300 тисяч тонн на місяць зі значних 1 мільйона тонн у 2022 році. Кубраков підкреслив, що це створює мільярдні втрати для економіки України та Європейського Союзу.

Нагадаємо, в Чорному морі продовжує активну функціонувати тимчасовий морський коридор. З початку його роботи 736 суден вийшли з портів Одеській області.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися