В Одеській області видобуватимуть нафту: пробурили першу свердловину

Свердловина досягає глибини майже трьох кілометрів

Одеська область може стати новим осередком нафтової промисловості України. Як повідомляють "Коментарі Одеса", посилаючись на "Радіо Свобода", у Саратському районі закінчили роботу над першою нафтовою свердловиною. Її глибина сягає 2825 метрів.

За словами головного геолога науково-дослідного концерну "Укрнафтоінвест" Мирона Фірмана, розробка свердловини тривала близько двох місяців. Підготовка та втілення проєкту почалися в липні 2021 року.

Як пояснив фахівець, старт буріння став можливий після переходу "Укрнафтоінвеста" під управління компанії BGV Group Management.

"Зараз ми в процесі, — пояснює Мирон Фірман.  Свердловина успішно завершена, почалися її випробування. Потрібно ще кілька місяців, щоб отримати результати і зрозуміти запаси нафти".

Також геолог каже про те, що лише після отримання даних можна буде зрозуміти, скільки ще свердловин знадобиться пробурити на території Одеської області. За мінімальними підрахунками, їх може бути кілька десятків.

При цьому Фірман не виключає того, що процес нафтовидобутку на Одещині може бути досить трудомістким і витратним. Це пов'язано зі складним геологічним розрізом, який вплинув на формування нафтових колекторів. Фахівці вважають, що Одеська область в цьому плані набагато складніша, ніж Полтавщина або Закарпатті.

Втім, якщо рішення про видобування нафти все ж буде прийнято, інфраструктура регіону цілком вільно забезпечує доставку сировини по Україні і не тільки.

Відзначимо, що дослідження Одеській області на предмет видобутку нафти велися ще із 2000-х років. Також вчені придивлялися до регіону в радянські часи, проте тоді це не увінчалося ніякими позитивними результатами.

Нагадаємо, раніше "Коментарі Одеса" повідомляли, що в Ізмаїлі хочуть відремонтувати одне з місцевих нафтоналивних суден. У яку суму це обійдеться місцевому порту, читайте в нашому матеріалі.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися