"Майже вийшли на довоєнні обсяги": Кубраков про експорт Чорним морем

Через Український Коридор пройшло понад 1000 суден за 7 місяців

Упродовж семи місяців через український морський коридор було відправлено за кордон вантажів на вагу 33,8 млн тонн. Цей показник вже перевищує загальний обсяг експорту за рік, що був зафіксований завдяки роботі Зернової ініціативи. Про це повідомив віцепрем'єр із відновлення – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков. 

Коридор, запущений у серпні 2023 року, став відповіддю на вихід Росії з Зернової ініціативи та початок системних атак на портову інфраструктуру й агропотужності. Перші місяці були випробуванням, проте кількість суден, що готові заходити в порти Великої Одеси та експортувати продукцію, зростала щомісяця.

Через Український Коридор пройшло 1140 суден, що доставили 33,8 мільйона тонн вантажів до 40 країн світу, з яких 23,1 мільйона тонн становить продукція українських аграріїв. Наразі очікується прибуття 150 суден, які мають експортувати майже 5 мільйонів тонн вантажів з портів Одеса, Чорноморськ та Південний.

Можемо говорити, що ми вийшли майже на довоєнні обсяги експорту з портів Великої Одеси, а також запровадили значно ефективніший логістичний шлях без участі держави-агресора, продовжуючи бути гарантом продовольчої безпеки світу. Це ще одна спільна перемога Держави, Об’єднаних Сил оборони та всієї морської інфраструктурної галузі, – зазначив Олександр Кубраков. 

Нагадаємо, Укргазбанк вступив у партнерство з урядом Великої Британії та провідними міжнародними страховими компаніями, щоб впровадити інноваційний підхід до страхування суден, які перетинають український морський коридор у Чорному морі. Цей новаторський механізм, розроблений спільно зі страховим брокером Marsh, що є частиною компанії Olyver Vyman, має на меті полегшити доступ до морського транспорту для різних експортерів, не обмежуючись лише аграрними галузями.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися