Болгарія та Румунія планують побудувати нові ГЕС на Дунаї

Уряди країн відстоюють проєкти як засіб посилення свого енергетичного суверенітету

Румунія і Болгарія сподіваються незабаром розпочати будівництво двох нових гідроелектростанцій на річці Дунай. Вони будуть введені в експлуатацію упродовж наступних 10-15 років, збагативши список із 700 гребель, які вже побудовані вздовж Дунаю і його приток. 

Про це повідомляє Укргідроенерго. 

Уряди країн відстоюють проєкти як засіб посилення свого енергетичного суверенітету коштом використання великого спільного ресурсу. Одна з нових ГЕС буде розташована між Турну-Магуреле (Румунія) і Нікополем (Болгарія), а друга з'єднає румунське місто Калараш з болгарським містом Сілістра. 

Як пише Euronews, реалізація такого проєкту викликає багато питань з екологічної точки зору. За словами фахівця, будівництво дамб у нижній частині Дунаю затопить багато з цих островів.

Вплив на цю річку Дунай буде величезним. На річці є сотні островів, що є дуже цінними, — розповів виданню Ульріх Айхельманн, генеральний директор RiverWatch — некомерційної організації, що стежить за станом європейських річок. 

Підрив Каховської ГЕС 

6 червня росіяни підірвали дамбу Каховської ГЕС, яка розташована у Херсонській області, поблизу міста Нова Каховка. Вода стала швидко затоплювати населенні пункти на Херсонщині, почалася евакуація населення.

Протягом наступних тижнів Каховське водосховище почало стрімко висихати. І внаслідок підриву окупантами Каховської дамби водосховище перетворюється фактично на пустелю.

"Коментарі" писали, що наразі Румунія розглядає можливість допомоги Україні із новим “Зерновим коридором”, втім навряд чи це буде військова допомога.





Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися