Румунія може допомогти Україні в організації нового "Зернового коридору"

Зазначимо, про військовий захист мова не йде

Наразі Румунія розглядає можливість допомоги Україні із новим “Зерновим коридором”, втім навряд чи це буде військова допомога. До того ж, Румунія вже зобов’язався допомоги Україні експортувати агропродукції через румунські порти, внутрішні водні, автомобільні та залізничні шляхи. Про це на брифінгу у Медіацентрі Україна – Одеса розповів Клаудіу Діджерату, незалежний експерт та доцент історичного факультету Бухарестського університету.

“Ми не виключаємо можливість нашої допомоги в організації нового гуманітарного, “зернового коридору” на морі. Але коли мова йде про ці коридори, то треба координувати зусилля з партнерами по НАТО, адже росія може атакувати комерційні судна. Треба докласти дипломатичні зусилля. Росія хоче “продати” поновлення “зернової угоди” та отримати щось для себе”, – зазначив експерт.

Крім того, Румунія не може допомогти своїми збройними силами забезпечити роботи такого коридору без спроможності флоту.

“Певні задачі можна забезпечити морськими дронами, але цього недостатньо. Але ми готові надавати Україні безпекову  та розвідувальну інформацію”, – розповів доктор Діджерату.

Раніше “Коментарі” повідомляли, що німецьке вантажне судно, яке вперше скористалося тимчасовим коридором для торговельних суден, успішно перетнуло українську частину Чорного моря. Про це з посиланням на пресслужбу компанії-власника з Гамбурга Bernhard Schulte Shipmanagement (BSM) повідомляє телеканал ARD.

Нагадаємо, за 11 місяців роботи зернової угоди з портів Великої Одеси вийшло понад 1000 суден. Вони вивезли майже 33 мільйони тонн агропродукції. Про це на брифінгу у Медіацентрі Україна – Одеса розповів Олексій Дмитренко, т.в.о. директора департаменту економічної політики та стратегічного планування Одеської обласної військової адміністрації.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися