Важливо

Дунайські порти отримають інвестиції від міжнародних партнерів

Потреба в інвестиціях складає не менше 120 мільйонів доларів

На Одещині з візитом побували Посол Сполучених Штатів Америки Бріджит Брінк, директор Місії USAID в Україні Джеймс Хоуп, Генеральний директор Секретаріату Дунайської Комісії Манфред Зайтц та представник генерального директорату мобільності та транспорту Європейської Комісії Алан Барон. У зв’язку з цим  з’явилася добра новина для портів Дунайського регіону: міжнародні партнери готові інвестувати у цей сектор.


Про це повідомив міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков.


Порти Дунайського регіону є надійними маршрутами для експорту аграрної продукції. Попри складнощі, пов'язані з днопоглиблювальними роботами, порти Ізмаїл та Рені відновили свої паспортні характеристики та готові до перевалки нових вантажопотоків.


Разом з американськими та європейськими партнерами обговорили перші результати запуску додаткових портових потужностей:
• розпочата експлуатація понад 20 нових морських терміналів;
• опрацьовані нові технології перевантаження з використанням плавкранів, мобільних перевантажувачів, ліхтерів, суден-накопичувачів у якості плавучих складів, інших засобів;
• побудовані нові тимчасові склади, обладнані ваги, лабораторії тощо, — йдеться в повідомленні



Також як додав міністр, було відновлено залізничне сполучення між дільницею Басарабяска та Березиною, що сприяє швидкому транспортуванню вантажів до портів. Планується продовження роботи над сполученням пункту Джурджулешти на українсько-молдовському кордоні та румунського порту Галац.


Усе це дозволило минулого року перевалити понад 16 мільйонів тонн вантажів. Це втричі більше, ніж довоєнний максимум. У поточному році ми плануємо обробити щонайменше 20 мільйонів тонн через річку Дунай. Проте потенціал для подальшого розвитку є. А саме: модернізація та оновлення інфраструктури портів, залучення інвестицій для будівництва нових терміналів і днопоглиблення. Потреба в інвестиціях складає не менше 120 мільйонів доларів, — зазначив Олександр Кубраков.

Нагадаємо, що на Одещині відкрили кримінальне провадження щодо незаконного привласнення суден Українського Дунайського пароплавства, що перебувають у порті Південний. Ще у 2013 році пароплавство вирішило передати 8 ліхтерів компанії "Сісайд (Україна)" з порту Південний. Для внутрішньопортових перевезень та накопичення зернових вантажів.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися