У торговий порт Чорноморська швейцарська компанія планує вкласти $40 млн

Гроші інвестує дочірня компанія швейцарської RISOIL S.A.

Один із морських портів Одеської області отримає додаткову фінансову стимуляцію до розвитку інфраструктури. Згідно з інформацією прес-служби Міністерства інфраструктури, "Чорноморськ" отримає 40 мільйонів доларів, повідомляють "Коментарі Одеса".

Відповідна угода була підписана Адміністрацією морських портів України та дочірньою компанією великої фірми RISOIL S.A., яка працює в Швейцарії. Із допомогою іноземних інвестицій планують реалізовувати взаємозалежні проєкти на території морського порту в Чорноморську.

Серед іншого мешканці Одеської області можуть очікувати на будівництво двостороннього пірсу довжиною майже 340 м, який розташують на стику причалів №10 і №11. Також будуть проведені днопоглиблювальні роботи на підходах до пірсу за III чергою акваторії 1-го ковша Сухого лиману, із досягненням глибин 15 м.

"Це проєкт обговорювався 13 років, і, нарешті ми можемо сказати, що він буде втілений в життя. А це — 40 мільйонів доларів прямих інвестицій, більше експортних можливостей для українських виробників, новий робочі місця, — підкреслив очільник міністерства інфраструктури Олександр Кубраков. — Порт Чорноморська потребував днопоглиблення ще 15 років тому, весь цей час ця задача перебувала в пріоритетах і стратегічні завдання міністерства і керівництва портів".

Відзначимо, що це перший в історії України договір зі стейкхолдерами, які підписують в рамках норми "Take or pay". Це означає, що якщо витрати української сторони за певну кількість часу так і не окупляться, вона зможе отримати грошову компенсацію.

В цілому, повідомляють в міністерства, на найближчі п'ять років українські порти потребують капітальної фінансової допомоги — мінімум 17 млрд доларів.

Нагадаємо, раніше "Коментарі Одеса" повідомляли, що у вівторок, 7 вересня, в Чорноморську Одеської області було досить "спекотно". По крайней мере, співробітникам місцевого порту, де правоохоронці зупинили недозволений вивезення зернових культур з території України за кордон. Загальна вартість вантажу дорівнює 7 мільйонам доларів. Подробиці інциденту — в нашому матеріалі.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися