Боржників за газ в Одеській області відключатимуть від постачання: який тариф

Постанова Кабміну, яка забороняє відключати боржників від постачання газу не діє на Одещині

Акціонерне товариство "Одесагаз" повідомляє про важливі зміни в наданні житлово-комунальних послуг на період дії воєнного стану в Україні. Згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 29.12.2023 року №1405, уведено обмеження щодо припинення надання таких послуг населенню у разі неоплати або оплати не в повному обсязі, втім ще стосується не всієї території України. 

Важливо зауважити, що згідно з цією постановою, заборона на припинення послуг розповсюджується лише на території, де ведуться бойові дії, або тимчасово окуповані російською федерацією. Детальний перелік зазначено у наказі Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій. Отже, ця заборона не стосується Одеської області.

Просимо прийняти до уваги дані зміни та не допускати накопичення заборгованості. Повні розрахунки за послугу розподілу природного газу дадуть змогу АТ "Одесагаз" і далі працювати в штатному режимі та доставляти природний газ до Вашої оселі, – йдеться в повідомленні. 

Тарифи на газ

Мораторій на підвищення тарифів на природний газ, підписаний президентом України минулого року, гарантує стабільні ціни на газ для населення. Вартість побутового газу складатиметься з двох частин — за газ та його постачання. Роздрібні ціни за 1 кубометр визначаються постачальником "Нафтогаз України" і становлять 7,9569 грн.

Передавати показники лічильника необхідно своєму оператору ГРМ (облгазу) з 1 по 5 число кожного місяця. Це забезпечить коректні нарахування у платіжках. Це можна зробити онлайн:

У ряді облгазів виникла нова ініціатива — змушувати мешканців багатоквартирних будинків укладати договори на технічне обслуговування внутрішньобудинкових газових систем. В результаті цього мешканці зобов'язані будуть сплачувати додатковий, третій платіж за використання газу.

Втім в Україні ще не визначено стандартного договору та максимальних розмірів платежів за цю послугу. Це створює ситуацію, де вимоги компаній залишаються поки що нечіткими та, можна сказати, незаконними.

Зазначимо, тарифи на комунальні послуги в Одесі у новому 2024 році залишаються незмінними. Це стало можливим завдяки мораторію на підвищення цін, який діє в Україні з початку війни. Втім, наразі вже є чимало розмов про підвищення вартості комунальних послуг. Всі ціни  та як передати покази та сплатити — у матеріалі “Коментарі”.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися