Росія гальмує проведення інспекцій в рамках "зернової ініціативи": ситуація загострюється

В лютому провели вдвічі менше інспекцій, ніж було заплановано

Росія продовжує блокувати роботу "зернового коридору" усіма можливими способами. Так тільки за лютий місяць провели вдвічі менше інспекцій, ніж було заплановано. А саме, 149 проти 296 запланованих.

Про це під час брифінгу повідомив речник Одеської ОВА Сергій Братчук.

Така негативна динаміка є наслідком системної деструктивної політики росії, яка направлена на гальмування інспекції. У лютому проведено лише 149 інспекцій, при запланованих 296. У січні їх було 173. І тенденція до зменшення зберігається і в березні, коли йдуть перемовини щодо пролонгації дії “Зернової ініціативи, – зазначив Сергій Братчук.

Братчук також зазначив, що через ці дії росіян є стабільна черга суден – від 120 до 140 суден, і українські порти спостерігають дефіцит нового флоту під завантаження.

Сьогодні 86 суден, які прямують під завантаження, очікують інспекцію в територіальних водах Туреччини, – додав Братчук.

Зернова угода 

Нагадаємо, з 1 серпня 2022 з портів Великої Одеси 814 суден експортували 24,4 мільйона тонн українського продовольства до країн Азії, Європи та Африки. У зв’язку з дефіцитом нового флоту та чергою в територіальних водах Туреччини експорт агропродукції "зерновим коридором" не перевищує 3,4 мільйона тонн на місяць, це при спроможності давати світу 6 мільйонів тонн продукції українських аграріїв.

"Коментарі" писали чого чекати від битви на продовольчому фронті? Як можуть повестися Росія та Туреччина, що слід робити Україні? Видання  із цими питаннями звернулося до експертів.





Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися