"Зернова угода" майже не змінила ставлення країн Африки до війни, яку розв'язала Росія

В країнах Африки не так багато знають, як працює угода

"Зернова угода" майже не змінила ставлення країн Африки до війни, яку розв'язала Росія. Африканські країни про це дуже мало знають, до того ж на континенті успішно працює російська пропаганда.

Це розповіла Ірина Філатова, африканістка, докторка історичних наук, заслужений професор Університету КваЗулу-Натал, Південно-Африканська Республіка.

Я не думаю, що є якийсь вплив. Є російська пропаганда, яка була доволі успішною. До війни рф була найбільшим постачальником пшениці до країн Африки. Україна обіймала 5-те місто. Якщо подивитися на країни, які виробляють зернові та експортують їх, то побачимо, що росія постачає зернові в Кенію, Судан, Пакістан, Лівію та інші країни. Україна постачає в Китай, Іспанію, Туреччину, Італію, Египет, Туніс. І росія в своїй пропаганді використовує те, що вона постачає більше зернових більшій кількості країн Африки у порівнянні з Україною”, – зазначила Ірина Філатова.

Вона також додала, що в країнах Африки не так багато знають, як працює "зернова угода" і ніхто не пояснює, що відбувається. Також за її словами, більшості країн Африки це війна десь далеко у Східній Європі, і історії взаємовідносин України та Росії більшість африканських країн просто не знають.

Проте росію вони знають більше, тому що вона проводила пропаганду і позиціонувала себе як країну-друга Африки багато десятиліть. Вона допомогла боротися проти колоніалізму, надавала зброю, допомагала з логістикою, надавала політичну підтримку. Натомість західні країни вони вважають колонізаторами. Тому коли вони бачать, що європейські країни та США підтримують Україну, вони вважають, що з Україною щось не те, – зазначила Ірина Філатова.

Нагадаємо, "Коментарі" писали, що СБУ ліквідувала корупційну схему, пов’язану із "зерновою угодою" у Головному управлінні Держпродспоживслужби в Одеській області. Учасники оборудки вимагали гроші з представників компаній, які експортують українську агропродукцію у межах угоди.




Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися