Підвищення безпеки Чорноморського регіону: результати міжнародної конференції

Крим повинен бути звільнений якнайшвидше

Під час роботи Чорноморської безпекової конференції було досягнуто певних результатів щодо забезпечення безпеки у регіоні. Експертна мережа Кримської платформи створила документ, який містить бачення того, як має будуватися безпекова конфігурація Чорноморсько-Азовського басейну.


Про це під час брифінгу в Медіацентрі Україна – Укрінформ повідомила заступниця Міністра оборони України (2019-2020), заступниця Голови правління Центру оборонних стратегій Аліна Фролова.


Вона підкреслила, що на сьогодні важливо мати загальне розуміння про те, що безпека в Чорноморському регіоні пов'язана перш за все з визволенням Криму. Також за допомогою партнерів та постачання зброї,  мати конкретне розуміння тих дій, які можна реалізувати негайно.


Це вироблення морських стратегій ЄС та НАТО, створення об’єднаного мультинаціонального командування НАТО і розширення мандатів кількох місій НАТО, які можуть в тому числі впливати на ситуацію в Чорному морі. Це створення спільної морської платформи, яка б гарантувала безпеку судноплавства, згідно з міжнародними законами. Захист ліній комунікацій, створення коаліції з розмінування, посилення перевірок суден, які можливо транспортують зброю або вкрадене в Україні зерно та інші речі, – зазначила Аліна Фролова.


Вона вказала на необхідність створення об’єднаної мережі протиповітряної оборони чорноморських країн НАТО спільно з США, а також розроблені рекомендації щодо санкцій.


Є речі, які можуть бути зроблені прямо зараз. Вони є дуже практичними  й можуть, як мінімум, не дати ситуації розвиватися, а також працювати на те, щоб після фізичного звільнення Криму вже відновлювати безпеку в Чорному морі, – наголосила Аліна Фролова.


Нагадаємо, що ключове завдання міжнародної спільноти зробити Чорне море регіоном безпеки. Це повинно стати інтересом кожної країни, яка знаходиться в цьому регіоні.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися