Важливо

Україна, попри звинувачення Росії, планує розширити зернову угоду

Йдуть переговори про строки дії зернового коридору.

Україні потрібно продовжити дію зернової угоди на рік і розширити її географію на порти Миколаївської області. Проте, країна-терорист постійно звинувачує Україну у незаконних діях.

Про це на брифінгу у Медіацентрі Україна – Одеса розповів заступник міністра аграрної політики та продовольства України Маркіян Дмитрасевич.

Зараз йдуть переговори про строки дії зернового коридору. З боку України є пропозиції розширити дію угоди на порти Миколаївської області. З нашої сторони також лунають пропозиції продовжити дію угоди хоча б строком на один рік. Це потрібно для того, щоб мати впевненість та планувати свої дії та виробництво. Але на ці заклики отримаємо заяви про скорочення строку дії зернової угоди, претензії, стикаємося з наклепом та саботажем, – зазначив заступник.

Він також зазначив, що майбутня успішність зернового коридору складно передбачити, через "відвертий саботаж російських інспекторів", які не допускають достатню кількість суден через Босфорську протоку. Наразі, "зерновий коридор" працює на третину своїх можливостей.

Але вважаючи на важливість України у забезпеченні світової продовольчої безпеки, зацікавленість в цьому ООН та Туреччини, ми далі ведемо переговори та вважаємо, що отримаємо успішний результат, – додав Маркіян Дмитрасевич.

Нагадаємо, що вже вдруге за 2 тижні російська сторона в Спільному Координаційному Центрі (СКЦ) в Стамбулі блокує інспекції українських суден із зерном. Саботаж перевірок в Босфорі напряму впливає на вартість продовольства, а зростання ціни на 1% призводить до голоду приблизно 10 млн людей.


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися