У Стамбулі стартували переговори щодо роботи "зернового коридору"

За стіл переговорів сіли представники Туреччини, Росії, України та ООН

У Стамбулі 10 травня почалися переговори щодо роботи "зернового коридору". 

Про це повідомляє Yeni Safak.

За словами міністра національної оборони Хулусі Акара, у зустрічі беруть участь заступники міністрів оборони Туреччини, Росії, України та представники ООН.

"Завдяки Чорноморській угоді про зерно, яку ми підписали 22 липня, 30 мільйонів тонн зерна було доставлено нужденним... Ми продовжуємо наші переговори, щоб ця робота не переривалася та зберігалася стабільність", - сказав Акар.

Напередодні Міноборони Туреччини повідомило, що темою переговорів стане "продовження "зернової угоди" з метою забезпечення швидкої, безпечної та ефективної роботи "зернового коридору".

Країна-агресор знову унеможливила проведення інспекцій та реєстрацію суден на вхід, що повністю суперечить умовам чинної  “Зернової угоди”. Наразі на інспекцію в територіальних водах Туреччини очікує 90 суден, з яких 62 є суднами, які йдуть під завантаження.

Про зернову угоду

22 липня 2022 року у Стамбулі Україна, Туреччина та ООН підписали угоду про розблокування портів та вивезення українського зерна. Таку ж угоду підписала Росія. Підписана ініціатива про створення морських коридорів для безпечного вивезення українського зерна, перервала блокаду українських портів, що тривала п'ять місяців після початку російської агресії. Інакше це могло обернутися катастрофою для найбідніших країн світу через брак зернової продукції та різкого зростання цін на неї. 

Нагадаємо, що за 39-ий тиждень роботи "зернового коридору" в Одеській області експорт агропромислової продукції через морські порти склав 450,3 тис. тонн. Це на 31% менше відвантажень, ніж у попередній тиждень.




Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися