Завдяки "зерновій угоді" Туреччина підвищує свій статус на міжнародній арені - аналітик

Нейтральний статус дозволяє Туреччині заробляти

Туреччина буде залишатися нейтральною, це вигідно для країни. Завдяки "зерновій угоді" Туреччина підвищує свій статус на міжнародній арені, як країни, яка розв’язує проблему голоду у країнах Африки.

Таку думку під час брифінгу у Медіацентрі Україна – Одеса висловив Ілля Куса, аналітик Українського Інституту Майбутнього.

За його словами під час президентських виборів у Туреччині не було висловлено запитів від суспільства щодо зміни зовнішньополітичного курсу країни та становища щодо конфлікту між Росією та Україною.

Для Туреччини вигідно балансувати у трикутнику Україна-pосія-Захід. Завдяки цьому країна зберігає торговельно-економічні відносини з Заходом, Україною та Росією. Також Туреччина буде автоматично включена в будь-які мирні перемовини на собі, якщо вони будуть. І країна хоче замкнути ці перемовини на собі, адже зараз вони гарант будь-яких угод України та росії – "Зернової угоди", наприклад, – додав аналітик. 

Окрім цього, за думкою Куса, нейтральний статус дозволяє Туреччині заробляти – торгувати з росією, будувати газові хаби, зберігати стосунки з росією в плані забезпечення безпеки у Сирії, а також бути посередником в мирних перемовинах між Вірменією та Азербайджаном.

Нагадаємо, "Коментарі" писали, що приблизно половину української агропродукції експортують через глибоководні порти Одеського регіону. У 2022 році обсяг транспортування вантажів імпорту та експорту через морські шляхи становив 26%, тоді як у портах на Дунаї ця цифра склала 12%.





Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися