Через "зернову угоду" Росія може поставляти зерно до Африки – експертка

Росія продовжує саботувати інспекцію суден

Для Кремля потрібна дипломатична підтримка африканських країн. Росія може поставляти зерно до Африки  в рамках "зернової угоди" чи напряму. 

Про це повідомила Ірина Філатова, африканістка, докторка історичних наук, заслужений професор Університету КваЗулу-Натал, Південно-Африканська Республіка.

Мені здається, що росія продовжуватиме поставляти зерно. Чи через угоду, чи напряму. Росії надзвичайно потрібна Африка, вона хоче показати світу, що вона користується підтримкою цих країн, – зазначила Ірина Філатова.

Філатова нагадала, що під час останнього візиту до країн Африки міністр іноземних справ Російської Федерації Сергій Лавров пообіцяв країнам Африки "певні подарунки, зокрема, безплатне постачання зерна". Тож країна-агресорка зацікавлена в збереженні іміджу великого друга Африки.

Проблема в тому, що багато африканських країн пам’ятають колоніальне минуле. Вони відчувають, що Росія їх підтримувала під час боротьби за незалежності, і тому їм близькі проросійські наративи щодо “неоколоніальних війн, – підкреслила експертка.

Нагадаємо, "Коментарі" писали, що Росія продовжує саботувати інспекцію суден, які в рамках “Зернової ініціативи” мають заходити та виходити з українських портів. Крім того, наразі пропускна спроможність коридору — менше 20% від можливої.




Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися